RECENZE: Dana Mentzlová a Rudolf Mentzl, Piráti na Marsu

Článek od: admin - 20.11.2013

Dostal jsem k recenzi knížku Dany a Rudolfa Mentzlových s poutavým názvem »Piráti na Marsu«. Recenzemi se naštěstí neživím, takže se mohu držet zásady: recenzi píši jen na to, co se mi opravdu líbí a co bych svým známým doporučil bez škodolibého úsloví »Ať sousedovi taky chcípne prase!«aneb »Když jsem se nachytal já, nachytejte se taky!«. Co se mi nelíbí, to někdy ani nedočtu, bez ohledu na pochvalné recenze jiných, ale pak o tom radši mlčím.

Přečíst knížku zvící sta stránek je pro mě naštěstí pořád (navzdory stále se zhoršujícím očním vadám) otázka odpoledne, takže jsem si udělal pohodlí, rozbalil PDF s knížkou a začetl se.

Přiznám se, hned na začátku mi zablikala varovná červená LED-dioda, když jsem četl, že celá terraformace Marsu spočívá na akciové společnosti a krutě závisí na sponzorech. Panebože, zaúpěl jsem v duchu, kam až ta naše civilizace klesla? Pravda, už bych se tomu ani nedivil, ale přece... aby něco tak dlouhodobého záviselo na akcionářích, kteří si desítky let odepřou dividendy a budou jen financovat a financovat podnik s pochybnou návratností? Spíš bych snesl miliardářské cvoky, co to berou jako drahé snobské hobby, ti jsou dnes reálnější.

Kniha je ale prezentovaná jako science fiction pro děti, no budiž, sci-fi mají společné kořeny s pohádkami. Když mohou existovat vodníci a polednice, třeba někde existují i akcionáři-dobráci... Blikající kontrolku jsem se rozhodl ignorovat a čtu dál...

Ta kniha je jinak napsaná báječně. Je to sci-fi pro mládež, ve které autoři chtěli pojmu sci-fi vrátit jeho původní smysl vědecko-fantastická literatura s úmyslem přivést čtenáře k zájmu o vědu. To tedy splňuje na jedničku s hvězdičkou. Má děj, který svižně odsýpá, má detektivní zápletku, je docela logicky postavená a především má dětské hrdiny a tomu fandím nejvíc. Docela bych to bral jako vizionářskou literaturu limitně se blížící realitě (až na tu akciovou společnost bez dividend, na té by to podle mě v reálu zkvaklo). Kulisy děje jsou také vybrány z reálu, popisované objekty, ať na Marsu, či jinde, skutečně existují (včetně havarované pozemské sondy na asteroidu Erós), technika nepopírá fyzikální zákony a neobsahuje ani příliš mnoho fikcí (snad až na »běžné«létání na Mars), ono by se to snad mohlo odehrát i ve skutečnosti... až na pár detailů, viz výše, nezištná akciovka je jasný oxymóron čili protimluv, nebo pobyt dětí na Marsu jako odměna za vyhranou soutěž...

Jenže jsem si vzpomněl na jiné podobné sci-fi, zejména na knihu »Akce L«mého oblíbeného autora Františka Běhounka (na svého učitele dozimetrie nedám dopustit)... kde se podobný zájezd mládeže koná na Měsíci... takže ano – je to scifi pro děti, jaká má být.

Dokonce jako přílohu najdete i slovníček, jak bývalo kdysi dobrým zvykem u knížek tohoto typu, včetně Běhounkových... no paráda!

Tak – a teď, jako prohlásil šumař Kalafuna ve filmu Strakonický dudák: »Medu jsme si lízli, teď budeme kousat puškvorec«...

Přiznám se, konec knihy mě parádně naježil. Vypadá totiž – bohužel – jako ze života a navíc z dnešního světa. Co je to za závěr dětské knihy, kde se padouši vrací na Zem coby vítězové a ti dobří jsou tvrdě potrestaní? Ne že by to ve skutečnosti až příliš často přesně takhle nedopadalo, ale u dětské knížky bych očekával happy-end. Ne ve stylu Hollywood, ale přece jen by se mi na závěr líbil aspoň náznak spravedlnosti...

Pravda – teroristé nedosáhli svého hlavního cíle – tím mělo být pár milionů mrtvých, to se jim přece jen nepovedlo. Podařilo se jim „pouze“ zničit dvě planetární lodě, způsobit tak nebezpečnou situaci, že se to jen zázrakem obešlo bez obětí na životech (což je jediný, byť důležitý úspěch strany Dobra). Vracejí se na Zem k soudu (který je nejspíš osvobodí, jak je u nás zvykem), navíc doufají, že jim jejich teroristická organizace pomůže uprchnout a potom je budou oslavovat jako vítěze a div ne mučedníky. Nepochybujte, že by to ti pošuci tak chápali! Terraformace dostala ránu z milosti – přinejmenším drastické odložení cílů (což by podle mě mohlo stačit k bankrotu).

A co strana Dobra? Témusíke štěstístačit, že to všichni přežili. Děti získajína závěr uznání, zato jsou po zásluze potrestány. Vždyťse na Marsu všichni skamarádili, ba co víc, někteříse i drze platonicky zamilovali –takže je na závěr čekábez milosti rozchod!

Jasným vítězem je tedy Zlo – no, dneska je to normální...

Jen by to nemělo být u knížky pro děti, tam to vzbudíodpor jako Cimrmannovy pohádky...

Takovýkonec-nekonec beru v jediném případě. Asice kdyžje kniha tak rozsáhlá, že ji autor rozdělína více dílů. Konec prvního dílu –to by bylo něco úplnějiného!

Napsal jsem to autorům a dozvěděl se, že je to tak, dalšídíl užse připravuje. Jen to na závěr knížky dost polopatěnenaznačili.

Pak to ale nemá chybu!

Václav Semerád

Piráti na Marsu
Mentzlová, Dana - Mentzl, Rudolf

Nakladatel: Aldebaran Group for Astrophysics
Obálka: Ivan Havlíček
Redakce: -
Rok vydání: 2013
Počet stran: 112
Rozměr: 135 x 205
Provedení­: hardback
Cena: 240 Kč

Publikováno se svolením autora.

Ukázka zde: http://www.aldebaran.cz/produkty/pirati/ukazky/ukazka_2.pdf

Knihu lze koupit zde: http://www.aldebaran.cz/produkty/pirati/

 

Přidat komentář