KOMIKS: Indiana Jones: Další dobrodružství 3

Článek od: frankie - 07.10.2013

Kdo toužil hledat svatý grál po boku Indiana Jonese, splnil se mu sen. Omnibus Indiana Jones: Další dobrodružství 3 obsahuje sešity vydávané v letech 1985 a 1986 doplněné o příběh Indiana Jones a Poslední křížová výprava z roku 1989. Nakladatelství BB art vydalo příběhy Indyho již popáté. Dobrou zprávu je, že o všech knihách si čtenáři mohli již na stránkách Sardenu přečíst. (Indiana Jones 1, Indiana Jones 2, Indiana Jones: Další dobrodružství, Indiana Jones: Další dobrodružství 2).

Opět je čtenář uvržen do víru akčního děje. Byť od vydání uplynula již hezká řádka let, stále umí Indyho příhody oslovit a potěšit každého, kdo má alespoň trochu dobrodružnou povahu.

V příběhu Není nad zlato fenomenální archeolog spolupracuje s kolegyní Jessie Haleovou a v roli jejich protivníků je poměrně neškodná skupinka několika málo individuí. Nikdo kdo by byl schopen způsobit Indymu sebemenší vrásku.

Ve Výpravě za zlatými zbraněmi se epizodicky mihne klučina Kraťas známý i z filmového zpracování. Mnohem zajímavější postavou je však vnučka Buffala Billa. S Indym se tato sympatická slečna, ostrostřelkyně po dědečkovi, vypraví na Ukrajinu hledat zlaté zbraně.

Nadpřirozeno dostává největší prostor v příbězích Věž vzlyků a Dvojí hra. V obou je doktoru Jonesovi nápomocen jeho student Alec Suthernland a soupeřem nejen jim jsou mocní mágové.

   Dvojí hra zasahuje do třech sešitů a i díky svému rozsahu čtenáře připoutá ke stránkám knihy asi nejvíce ze všech. Nebojácnému archeologovi jde o život, což není nijak překvapující, při jeho způsobu prožívání života se jedná o běžnou záležitost, ale v tomto případě čtenář prožívá o svého oblíbeného hrdinu opravdový strach. Kreslířem je stejně jako ve většině  předchozích příběhů Steve Ditko, ke konci však využívá větší počet obrazových panelů na jednu stránku. Pro čtenáře to znamená hlubší a dějově bohatší zážitek.

Na závěr omnibusu se čtenář dočká lahůdky – oficiální komiksové adaptace filmu Indiana Jones a Poslední křížová výprava.

Kresby se zhostil Bret Blevins, který zůstal věrný filmové verzi, takže Indiana Jones vypadá jako Harrison Ford a Dr. Henry Jones jako Sean Connery. Ve spolupráci se scénaristou Davidem Michelinem rozvíjí notoricky známý příběh ve čtyřech kapitolách (sešitech). 

V celém svazku se Indy více polidštil, v jeho dobrodružstvích ubylo fantastična. Bohužel ale pro čtenáře také ubylo vtipných hlášek odlehčujících děj. Na druhou stranu je i díky tomu Indy uvěřitelnější. Ono dávat někomu do zubů a ještě vtipkovat, to také zavání až nadpřirozenem. Indy je sice vynikající, ale přece jen člověk z masa a kostí. A to je na něm sympatické.

Indiana Jones: Další dobrodružství 3 (Indiana Jones: The Further Adventures 3)

Steve Ditko, Ricardo Villamonte
Nakladatelství: BB art
Překlad: Michaela Macková
Rok vydání: 2013
Počet stran: 336
Provedení: Vázaná
Cena: 890 Kč

 

Přidat komentář