TG: Převod dětských motivů na zeď – jednoduše

Článek od: Petr Simcik - 13.06.2013

Je bez debaty, že dětský pokoj s prázdnými zdmi není ten správný dětský pokoj. Jeho výzdoba se dá řešit všelijak.

Můžete například nějaké kresby koupit jakožto tapety, nebo velkoformátové nálepky. Na internetu se jich dá najít plno. Ať už jde o sériovou produkci, nebo soukromý prodej řady umělců z nichž padají opravdu zajímavé nápady. Několik z nich jsem koneckonců kdysi využil, zkopíroval a upravil i když by se to samo sebou nemělo. (Konkrétně tyto .)

100_0638

TIP: Kromě toho jsem použil lampičku jako slunce uprostřed všech těch nálepek.

Tak se dostávám k druhé možnosti – nějakou výzdobu nakreslit nebo upravit v počítači a vytisknout na samolepící papíry. K tomu se mi osvědčil program Inkscape – Jedná se o vektorový editor s asi nejintuitivnějším ovládáním, jaké jsem zatím viděl a je dostupný zdarma pro všechny operační systémy. Pokud byste si našli na internetu nějakou vzorovou kresbu, můžete ji zkusit vytrasovat – tj. převést na vektory a dále s ní pracovat podle libosti.
Mě ale zaujala hlavně poslední možnost. Něco nakreslit přímo na zeď.

Asi se shodneme, že většina z nás si netroufne jen tak stoupnout ke zdi a začít něco od ruky kreslit. Už jen kvůli perspektivě a odhadům velikosti. Není nic horšího než žirafa s krátkým krkem nebo lev končící uprostřed skříně, protože došlo místo.

Pro tuhle příležitost mě zaujal jeden pin na Pinterestu – zkuste hledat DIY, občas najdete kouzelné věci.

Uživatel mmelville3 serveru http://www.instructables.com vyřešil problém velice elegantně. Projektorem. Tak můžete nakreslit vzor na A4 a pak směle malovat dvoumetrové zvíře, nebo cokoli jiného chcete, aniž byste se museli spoléhat na vlastní odhad vzdálenosti. nehledě na fakt, že vám s malováním mohou pomoct potomci a výsledek nemusí skončit katastrofou.

Nakonec to může vypadat nějak takhle:

e3468__2013-african-wild-life-kids-room

ZDROJ: http://liftupthyneighbor.com/kids-bedroom-wall-painting-decoration-ideas

Jde o nálepky, ale myslím, že jako kresba by to bylo poměrně schůdné i pro méně talentované táty geeky.

Co je potřeba?

  • Projektor
    • kdo má doma projektor DIAX o kterém jsem psal v jednom z předchozích příspěvků, je vysmátý. Je schopen promítnout na zeď i poměrně velkou kresbu.
    • Další možností je klasický digitální projektor. Ušetří tunu práce a vy nemusíte být zrovna kutil.
    • Pokud půjdete vlastní cestou budete potřebovat objímku, drát, žárovku 40 – 80W tu klasickou žlutou, nebo halogenku. Úsporka nikdy nedodá tak kvalitní světlo. Kartonovou krabici.
  • Fólie nebo pauzák, černý lihový fix, případně mikrofix.
  • Barvy na zeď. Můžete použít menší balení barev přímo určených k malbě. Samozřejmě lze použít i pastely, tempery, prakticky cokoli ale hlavně “mokré” barvy jsou málo odolné a přemalovávat roztomilá zvířátka v puberťákově pokoji pak může být problém.
  • Štětce.
  • Barevné křídy

Jdeme na to

Pravda – u každého projektoru budete muset postupovat trochu jinak. Nejjednodušší to mají vlastnící digitálního přístroje. Ti totiž nedělají nic a rozdělávají si rovnou barvy

na zeď. Nás, kteří to štěstí nemají, čeká několikanásobné překreslování. internetu si naleznete nějakou tu inspiraci, pokud nemáte vlastní kresbu. Ideální obrázek by neměl obsahovat moc barev* aby se dobře převáděl do počítače, případně rovnou na papír. Můžete také zkusit převést do použitelné podoby některou s kreseb vašich dětí. Proč dětskou kresbu jen napodobovat, když můžete na zeď pokoje překreslit pravé dětské dinosaury, draky, princezny… cokoli chcete.

*méně barev = méně práce, ale pokud jste schopni nakreslit něco takového jako výše, tenhle návod s největší pravděpodobností nepotřebujete. Zdroj: https://www.facebook.com/profile.php?id=100009422301550&fref=photo

Krok2: Inspirační obrázek upravíme v grafickém programu. Základem je, aby pro naše použití zůstal co nejjednodušší. Nejlépe se na stěnu kreslí pouze obrysy, které můžete vybarvit až na místě. Pokud máte dostatečně veliký vzor, můžete ho zkusit trasovat do vektorového formátu v programu Inkscape.
(Importujete či vložíte bitmapu pomocí ctrl+v. Pozor kopírováním nebere průhledné. Označíte vaši bitmapu a v menu Křivka klepnete na Trasovat bitmapu . Dále už jen ladíte první hodnotu, která určuje kontrast, který trasování vezme. )

Krok3: Překreslíme obrázek aby zůstaly jen obrysy. Můžete vytisknout a ručně překreslit obrysy na průhledný papír nebo fólii. Případně si ji na něj nechat vytisknout na laserové tiskárně.
V případě, že použijete projektor na diapozitivy**, nezapomeňte si kresbu ještě před vytisknutím zmenšit na příslušný rozměr. Tady platí dvojnásob, že v jednoduchosti je síla. V případě diaprojektoru můžete k překreslení použít pauzovací papír a mikrofix. Výsledek bude poměrně uspokojivý a výhodou je, že můžete ostřit.

**Pozor – jakmile děti zjistí, že to funguje, aspirujete na další projekt – vlastní dia pohádky.

Krok4: Pokud nemáte ani analogový, ani digitální projektor. Čeká vás jeho výroba. Jedná se o dobrodružství s nejasným výsledkem. Kvalitu a funkčnost zobrazení může ovlivnit prakticky cokoli, ale nejdůležitější je zdroj světla. Zapomeňte na úsporné žárovky a použijte klasiku, nebo halogen. Ten umístěte tak abyste kolem něj mohli z krabice vybudovat tubus, jako je to na obrázku. Tady snad jen – hodně štěstí.

Pro inspiraci a důkaz že to jde.

FT6E77IFPWWWSX0.LARGE

ZDROJ: http://www.instructables.com/id/How-to-Paint-a-Mural-in-a-Childs-Nursery/step3/Projection/

Při promítání z tohoto zdroje světla použijte fólii, nikoli pauzák a kresbu lihovkou obtáhněte několikrát z obou stran, aby ji světlo neprosvítilo.

Krok5: Pusťte se do malování. Nejdříve obtáhněte promítnuté obrysy křídou. Použijte barvu co nejpodonější té, kterou bude výsledná malba a příliš netlačte. klidně pouze naznačujte.
Jakmile bude obtaženo, nanášejte barvy od světlejších odstínů po tmavé. Tmavé se opravdu blbě opravují, kdežto světlé můžete přemalovat. Nechte každou vrstvu zvlášť pořádně zaschnout.

Mise splněna.

Přidat komentář