KOMIKS: Indiana Jones: Další dobrodružství 1

Článek od: frankie - 10.05.2013

Omnibus Indiana Jones: Další dobrodružství začíná hodně hrubým střelivem zaměřeným na čtenáře, a sice třísešitovou oficiální komiksovou adaptací filmu Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy vydávanou v září až listopadu 1981. Nejen úplní znalci filmu najdou jisté odlišnosti, což je jen dobře, neboť alespoň může dojít k nějakému překvapení.

Další části rozsáhlé publikace obsahují kompletní ročník dobrodružství Indiana Jonese vydávaný v roce 1983.

V lednovém a únorovém čísle nazvaném Dvaadvacetikarátová zkáza Indy pátrá po ikonách z Ikammanenu. Jeho bývalý student, který mu o nich doručí zprávu, je úkladně zavražděn. Přesto na toto dobrodružství není Indy sám a může se opřít o sestru zavražděného. Je jasné, že o ikony jde i záporákům a o střety s nimi není nouze. Příběh je sice uzavřen, ale hned plynule navazuje další – Ďáblovo sedlo. Indy v něm prokáže dobré srdce a zachrání mladíka před lynčujícím davem. Odlišením je i větší počet komiksových panelů na stránce. Zajímavým fantasy prvkem je zde elixír dlouhověkosti.

V příběhu Brána do nekonečna hned v úvodu předvede Indy jeden neskutečný a nenapodobitelný kousek, výskok z letadla bez padáku, pouze s roztaženou dekou. Dále se utkává se zlovolnými nacisty, bojuje nejen o vlastní život, ale i osud celého světa.

Proti tomu další dobrodružství Noční můra v klubu je značně odlehčené. Indy spolu s  Marion začínají provozovat taneční klub. Mafie a pašeráci jim ale klidného podnikání nedopřejí a oba hlavní hrdinové musí opětovně prokázat svůj důvtip a fyzickou připravenost.

Další dvousešitový příběh Afrika volá začíná poměrně nevinně ve starodávném francouzském  klášteře, kde Indiana chce získat zpátky pro muzeum ukradený Pajutský svolávací kámen. Jaké je však překvapení, když omylem vezme i pergamen popisující cestu Šintajů, skupiny, jež se údajně oddělila od Atlantiďanů. Čtenář je zaveden až do afrického Konga.

V Africe se odehrává i začátek dobrodružství Zlatá bohyně uvedeného na dalších stránkách. S doručením čačapojské sošky Indym do muzea nesouhlasí čačapojští válečníci a nebojí se prolít kvůli tomu krev, svou i cizí. O pár stran později je nucen Indy přijet srovnat účty až do brazilského pralesa.

Poslední příběh Čtvrtý hřeb vsuvkou začíná v Austrálii, záhy se přesouvá do Španělska, kde Indy hledá bájný čtvrtý hřeb Krista. Hřeb, jenž byl ukraden cikánem těsně před ukřižováním Ježíše, znamenal pro Krista prodloužení života, neboť tento hřeb byl původně určen k probodnutí srdce.

Jak ze zmíněného vyplývá, čtenář spolu s Indianou procestuje celý svět vyjma Antarktidy. Příjemným osvěžením je i zmínka o nás Češích, v souvislosti s plavbou Indyho na československé lodi, ta bohužel nedopadne nijak valně, naštěstí v tom nejsou vinně českoslovenští námořníci. Všechny příběhy mají velice vyrovnané výtvarné ztvárnění, vyjma Dobyvatelů ztracené archy kreslené Johnem Buscemem, který nezachycuje u postav tolik detaily mimiky. Děj ubíhá též velice plynule a čtivě. Za to vděčíme rozsahu příběhů ve dvou sešitech a nezbytnému nadhledu hlavního hrdiny, jeho občasné hlášky jsou příjemným nikoli zpestřením ale čtenářem očekávanou samozřejmostí. 

Indiana Jones: Další dobrodružství 1

Archie Goodwin, John Boyne, David Michelinie

Nakladatel: BB/art

Překlad:  Michaela Macková

Počet stran: 368

Rozměr:

Provedení: Vázaná

Cena: 899 Kč

 

Přidat komentář