KOMIKS: Scott Tipton a David Tischman, Star Trek: Původní série - Omnibus

Článek od: Petr Simcik - 03.04.2013

Na omnibus Star Trek Původní série jsem se těšil! Proč to nepřiznat. Jednak proto, že Star Treku není nikdy dost a také kvůli období, které omnibus mapuje, tedy původní sérii. Nevím jak vy, ale po Spockovi prostě už žádný vulkánec nebyl tak dobrý a doktoři, kteří nastoupili po Kostrovi,... darmo mluvit.

Na pozadí celého omnibusu se táhne pošťuchování mezi lidmi a klingony, kteří jsou nuceni udržovat alespoň na oko mír mocnou rasou organianů. Když píši pozadí, myslím tím téměř neviditelnou linku, která občas vystoupí na povrch a top právě v kapitolách věnovaných klingonům a lidem. Lidem samotným, resp. posádce Enterprise jsou věnovány dvě kapitoly. Zbývajících pět kapitol se věnuje cizím rasám. Ale neděste se, ony ty cizí rasy stejně slouží hlavně k tomu aby se mohl Kirk blýsknout z jiného úhlu. Dojde na jiný pohled na několik seriálových epizod, mimo jiné třeba i na oblíbené tribbly.

Prakticky jediná kapitola ve které se nevyskytuje Kirk, jsou Orionci. Ta se totiž odehrává o poznání dřív, v době, kdy byl tím správným drsoněm kapitán Pike. A pak ještě Gornové, ale tam jsou persony nepodstatné.

Kvalita jednotlivých epizod je dobře vyvážená a nenajdete mezi nimi žádné slabé kusy. Ano, jsou tu silnější příběhy jako je klingonský Krev není voda. Ten vyniká nejen propracovaným dějem a několika podpříběhy navazujícími a vysvětlujícími pozadí několika seriálových epizod, ale také propracovanou kresbou s důrazem na ostré hrany, která se ke klingonům opravdu hodí. Jako samostatný komiks by mi asi Krev není voda sedla nejlíp.

Ovšem hlavní srdcovka je Čtvrtý rok. Jde o sled krátkých epizod odehrávajících se přímo na Enterprise. Epizody typově přísně padnou do původního seriálu a v mžiku byste je do něj mohli zasadit. Tomu odpovídá i kresba, která je hodně podobná Star Trek Animated series. Dokonce se i v pozadí objeví moje oblíbená postava M’Ress která v animovaném Star Treku občas zastupuje Uhuru. Pravda, nic neřekne :), ale malé bezvýznamné plus, je tam. Každopádně nic nechybí a srdce pravého Trekieho přetéká blahem, členové výsadku v červené mikině umírají, Kostra a Spock se špičkují a mimozemšťané jsou buď přebarvení lidé, nebo jsou neviditelní. Klasika která nestárne.

Nejvíce z celé knihy mě nesedl příběh zvaný Vulkánci. Nemůže za to ani tak scénář u kterého jsem měl pocit že už jsem ho někde viděl či četl, ale kresba. Postavy Josepa Beroye mi připadají všechny nesympatické a zaujímají podivně teplé, parodické postoje (Tím se nechci nikoho dotknout.) a samy o sobě si nejsou na některých i sousedících polích podobné. Příběh sám se pak točí kolem Spocka a jeho nedostatku empatie, která je hlavním problémem po jeho převelení na Enterprise, ale během první mise se ukáže tento nedostatek jako nedocenitelná výhoda.

Gornové jsou asi nejméně zapamatovatelným příběhem. Tím ale nechci říct, že je špatný. Pouze se v něm nevyskytuje nikdo ze starých známých a to jak na straně lidí, tak Gornů. Tyhle dvě rasy si vůbec nepadly do noty už jen proto, že jedni jsou savci, zatímco druzí plazi. Přesto mají podobné způsoby chování a přemýšlení a jediné, co se staví mezi ně je vrozená nedůvěra. Nedůvěra ze které pramení zbytečný konflikt.

Kapitán Pike je hlavním hrdinou příběhu Orionci. Potýká se s Orionskou vražedkyní, což by mu šlo lépe pokud by Orionské vražedkyně nebyly tak krásné a roztomilé, že byste jim byly schopni odpustit snad i holokaust. Ale abysme jí nekřivdili, tahle má i důvod a kromě toho Tellarité, mezi něž patří oběť nepatří zrovna mezi svatoušky.

Romulanský Prétor v podání kreslíře Johna Brynea je neuvěřitelně slizký! A je to dobře, on slizký má být. Romulané jsou totiž právě o mocenském boji a jsou mírně propojení s ostatními příběhy, i když tady to vypadá spíše jako časová shoda, než úmysl, každopádne se jedná o prequel k jedné seriálové epizodě.

Pokus na Enterprise je nejdelší částí Omnibusu. Jde o ucelený příběh, resp. dva z období Čtvrtého roku, který je ale typově úplně někde jinde. Zatím co v první části Čtvrtého roku jde o klasické naivní epizodky, Pokus na Enterprise se více blíží realitě kterou nastolila klingonská krev. Té, ve které běžně probíhá mezi lidmi, klingony a romulany špionáž, skrytá spojenectví a politikaření na pozadí. Tedy něco co nemělo prostor v původním seriálu místo.

Celkově se Star Trek Původní série - omnibus opravdu povedl. Klidně bych si z čisté sentimentality přečetl více příběhů typu Čtvrtý rok, ale na druhou stranu, nové rozměry, které příběhy načerpaly skrze ostatní rasy, také nejsou k zahození. Zkrátka, více takových omnibusů, klidně i s dalšími posádkami. Pokud se totiž podařilo omnibusu Původní série vtisknout postavám více lidskosti, nebylo by špatné, zaměřit se na podobné nedostatky v Nové generaci, i když tam už byly hodně otupené. A hlavně, kdo by nechtěl komiks s Q, případně borgy.

Star Trek (Star Trek The Original Series Omnibus)
Scott Tipton, David Tischman
překlad: Martin Antonín
kategorie: Komiksy
Vyšla 26.9.2012
stran: 464
vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7461-120-9
cena: 990 Kč

Přidat komentář