SLOUPEK: Novoroční

Článek od: Jan Pechanec - 13.01.2013

Mílí čtenáři,

vcházíme do třináctého roku Sardenu a pevně věřím, že společně. Dnešek mi přišel jako vhodný den pro napsání tohoto novoročního sloupku (nehledě na to, že tento projev vystihl to podstatné), neboť se velká část národa českého sjednotila v rozpolcení. To není protimluv. Máme po prvním kole občanských prezidentských voleb a naděje mnohých z nás byly zadupány, abychom společně zvolili, jak to vždy bývá, ze dvou možností.

Dovolte mi však zamyslet se nad novým rokem 2013. Rokem, kdy fantastika a ta česká obzvlášť, pokvete, neboť fantastika v jakékoliv formě především vypráví příběhy a v dobrých příbězích vystupují hrdinové. Našimi novoročními hrdiny se stalo 9 statečných a různorodých hrdinů, které osud, podobně jako GRR Martin ve svém cyklu Píseň ohně a ledu, svedl dohromady. A stejně jako slovutný romanopisec si osud nebral servítky a zůstali nám hrdinové - v tomo případě - dva.

V tomto roce, který povstal z popela apokalyptického 2012 se dočkáme jednoho prezidenta. Milovaného, trpěného i nenáviděného. A co? Vždyť i ve vedení fantastických periodik došlo nedávno k několika rošádám a nic se nestalo.

To je vlastně důvod, proč si myslím, že rok 2013 bude žánrům sci-fi, fantasy a hororu nakloněn. Ze studia historie totiž vím, že hradům vždy vládli knížata či zemanové. Což svědčí zejména o tom, že toho mohou dostatečně využít žánrová nakladatelství a víc se věnovat fantastice. Jako fantasy nebo hororu.

Stejně jako celá naše sardenovská parta. Hlouček odhodlaných nadšenců, kteří jsou tu vždy pro vás. Na rozdíl od kalendářního roku, který se Silvestrem podbízí k oslavám a Novým rokem k předsevzetím, se i my nadále budeme snažit udržovat nastavenou laťku a rozhodně neusnout na vavřínech v poslanecké sněmovně. A od vás očekáváme, že nám dáte dostatečnou zpětnou vazbu, že se vám tu (ne)líbí. A třeba si společně dáme nějakou tu becherovku. Samozřejmě řádně okolkovanou a rozhodně ne ze severovýchodu ČR.

Přeji vám za sebe i za redakci vše nejlepší do roku 2013. Dalšího roku splněných přání...

P. S.: ... ale to už záleží zejména na nás samotných.

P. S. S.: Loni jsme vydali 762 článků (z toho téměř 200 knižních a komiksových recenzí). Letos jsem si předsevzal, že budu lepším šéfredaktorem a hrdinou ;-)

/

Přidat komentář