HRA: Andor - Dobrodružné legendy

Článek od: Anonym - 17.11.2012

 

Pokusů zpracovat roleplayingové hry, které se česky často nazývají hry na hrdiny, do podoby deskové, jsou v posledních letech čím dál častější a populárnější. Jednou z nich je i čerstvá novinka nazvaná Andor - Dobrodružné legendy. Ta na závěr září vyšla v rámci celosvětové premiéry i u nás. O kompletní českou lokalizaci se zasloužilo Albi, jeden z předních vydavatelů deskových her v České republice.

Andor je prvotinou Michaela Menzela, který se sice léta v oblasti deskových her pohybuje, ale do letošního roku se věnoval čistě ilustrování přebalů a herních komponent. O to více je ohromující, jak skvělou deskovku stvořil. Ba co víc, podařilo se mu opravdu vytvořit systém, který je snad nejblíže hrám na hrdiny v jejich příběhové podobě.

Každá partie, do které se pustíte, začne výběrem karet s příběhem a doplňkovými pravidly, tzv. legenda. Po jednoduché přípravě se odvine úvodní část příběhu z prvních karet legendy. Hráči se pak vrhnou do dobrodružství. Chrání hrad před monstry, hledají léčivý lektvar pro nemocného krále, tápou v mlze a stíhají všemocnou čarodějnici.

Pokud jste již hráli některé deskové zpracování roleplayingu, pak vám toto zní více než povědomě. Jenže pozor. V Andoru se příběh a především cíle skupiny odkrývají postupně. Zatímco na začátku může být jediným úkolem chránit hrad a jeho okolí, v průběhu hry najednou máte dopravit pergamen s žádostí o pomoc na druhý konec mapy. Začátek legendy tak trávíte lítým bojem, zatímco v druhé půli musíte síly rozdělit a bojům se spíše vyhýbat a mezi nepřáteli se prosmýknout.

Andor je navíc kooperativní hra, takže nikdo nemusí být pánem jeskyně a připravovat zábavu pro ostatní, aniž by si ji společně s nimi užil. Nicméně pokud jdou vaše ambice a touhy tímto směrem, můžete klidně předpřipravit nové legendy, příběhy a dobrodružství, které si ostatní můžou zahrát.

Dobrodružné legendy z Andoru jsou tak v podstatě skvělý deskoherní engine, který nabízí neuvěřitelnou volnost v návrhu dobrodružství. Pravidla jsou jednoduchá a do hry tak lze skočit bez nadsázky během pár minut. Přesto možností co dělat je dostatek. Navíc právě díky jednoduchosti si člověk užije hlavně příběh, místo aby desítky minut lovil v čtyřiceti a vícestranných ruleboocích.

Hra, tak jak jí koupíte, je skvělá a legendy jsou dostatečně těžké na to, abyste je hráli víckrát za sebou, než se vám podaří splnit vše, co si přejete a co se po vás žádá. Nicméně věřím, že Andor má tak velký potenciál, že se na internetu začnou objevovat fanovské legendy, kterými se budete moci bavit ještě dlouho.

Alladjex

www.kavenu.eu

Přidat komentář