RECENZE: Andy McNab a Peter Grimsdale, Battlefield 3 – Rus

Článek od: Štěpán Jura - 07.08.2012

Když se řekne jméno Andy McNab, každému militaristovi se v hlavě rozsvítí malé světýlko. Vzpomenou si na něj hlavně jako na veterána S.A.S., který své zážitky zvěčnil v knize Bravo Two Zero (a jehož v její filmové adaptaci hrál Sean "Boromir" Bean). Nově však s jeho jménem svitne i hráčům počítačových her, protože díky svým zkušenostem z bojů dělal poradce tvůrcům válečné hry Battlefield 3 a rovnou k ní sepsal i doprovodnou knížku.

Její hlavní "hrdina" Dimitrij "Dima" Majakovský není zrovna ten typ postavy, jehož fotky si budou po přečtení Rusa vylepovat v pokojíčcích náctileté slečny a anketu o nejsympatičtější postavu asi taky nevyhraje. To už je ale asi riziko povolání, s nímž elitní veteráni Spetsnazu a agenti tajné služby musejí počítat... Dima si však myslí, že jeho minulost je dávno za ním, stejně jako šťastné časy sovětského blahobytu. Spokojeně si tak žije v Moskvě blízké budoucnosti jako námezdní bijec a nehodlá se plést do světového dění. Kreml na to má ale jiný názor a jemu se opravdu těžce říká ne. Dima musí sestavit tým a vydat se na nebezpečnou misi. Když on či jeho muži selžou, tak skončí svět, jak ho známe, a jedenácté září se stane pro budoucí historiky jen naprosto bezvýznamným datem, kdy v New Yorku prdlo pár prskavek…

Battlefield 3: Rus se těžko zařazuje do standardní kolonky doprovodných knih ke hrám. Většinou se jedná o prequely či sequely, převyprávění děje hry či jsou volně zasazeny do reálií. Rus je tak trochu prequel k třetímu Battlefieldu, ale zároveň s ním jede ve stejné časové ose. Zaobírá se však trochu jinými událostmi než samotná hra a nastiňuje nám pohled na děj hry z trochu jiných úhlů, čímž i poodkrývá dodatečné informace k jejímu příběhu. V několika místech se však podíváme i na scény, jež známe z videoherních obrazovek (máme tu i pár pasáží přímo za Blackburna), ať již to je dobře, či zle. Andy McNab se totiž herní předlohou řídí občas hodně zvolna. Nese to s sebou i jisté výhody, protože tak napravuje některé naprosto nelogické pasáže ze hry, které v Rusovi dávají mnohem větší smysl (za všechny budu jmenovat osud poručíka Colea), někdy však McNab popustí uzdu své fantazii až moc a my se nestačíme divit, co to čteme. Pokud už máte Battlefield 3 za sebou, budete jistě u finální scény v Paříži jen nevěřícně koulit očima a brblat si, co si to ten Skot vymýšlí za kraviny, protože to takhle přeci nebylo…

Bez znalosti herní předlohy Rus naneštěstí jako samostatný román nefunguje. Bohužel však nefunguje zjevně zcela záměrně, protože když kniha končí, je po všem pouze pro Dimitrije a jeho ruské kumpány. Pokud vás zajímá, jak to pořádně se světem dopadne a jak děj pokračoval dál po knize, musíte si zkrátka pořídit herní verzi Battlefieldu 3.

Z marketingového hlediska asi výborný tah, jak prodat více kopií hry, ze čtenářského je to věčná škoda, protože jinak by byl Rus skvělé oddechové čtení pro každého militaristu.

McNab dokázal naprosto úžasně ztvárnit atmosféru války a zapracovat do ní i novinky o armádních technologiích, o kterých si v době, kdy sám v poušti sloužil jejímu veličenstvu, mohl nechat jenom zdát. Díky jeho množstvím knih vypracovanému stylu děj neuvěřitelně odsýpá a je nám úměrně servírována akce, napětí, informace i oddechové pasáže tak, aby nás ani jedna složka naráz nezahltila a nezačala nudit. Na tom se i zjevně podílel fakt, že na McNaba při psaní dohlížel televizní producent Peter Grimsdale.

Hráči Battlefieldu koupí nic nezkazí a získají dalších pár hodin zábavy a jiný pohled na děj hry. Ostatní milovníci near-future military románů můžou Rusa také zkusit, ale možná se budou na konci cítit trochu podvedeni (zde bych jako skvělou alternativu doporučoval zkusit nedávno vydaný román Profesionální voják). Na druhou stranu, kdy zase bude na našem trhu k dostání knížka od západního autora, kde Rusové nejsou hlavní padouši, ale zachraňují svět?

Battlefield 3: Rus /Battlefield 3: The Russian/ (Ukázka)
McNab, Andy - Grimsdale, Peter   
Nakladatel: Fantom Print
Překlad: Jakub Mařík
Obálka: Robert Sammelin
Redakce: Libor Marchlík, Jiří Popiolek
Rok vydání: 2012
Počet stran: 304
Rozměr: 145 x 205
Provedení: paperback
Cena: 249 Kč

Přidat komentář