MEJLEM: Výsledky sbírky na výzkum Alzheimerovy nemoci

Článek od: Anonym - 30.03.2012

Klub Terryho Pratchetta ukončil 29. února 2012 veřejnou sbírku na výzkum Alzheimerovy nemoci. Po téměř ročním úsilí se podařilo na darech vybrat celkem 192 433 Kč. Tyto peníze byly poskytnuty vedoucímu lékaři AD Centra při Pražském psychiatrickém centru v Praze – Bohnicích doc. MUDr. Aleši Bartošovi, Ph.D. na podporu výzkumu poznávacích schopností a běžných činností života seniorů a pacientů s Alzheimerovou nemocí, hledání rozdílů mezi nimi, a podporu včasné diagnostiky Alzheimerovy nemoci.

Mezi příznivci spisovatele Terryho Pratchetta, který se proslavil svou humoristickou fantasy sérií Úžasná Zeměplocha, je již veřejně známé, že jejich oblíbený spisovatel trpí ranným stádiem Alzheimerovy nemoci, která se nedá vyléčit a jejímž konečným stádiem je smrt. Členové Klubu Terryho Pratchetta se proto rozhodli darovat na výzkum této nemoci peníze. V České republice však žádná sbírka neexistovala a zaslání daru do zahraniční sbírky se zdálo příliš komplikované až nemožné, proto jsme se rozhodli zahájit vlastní sbírku.

Nikdo z členů Rady Klubu Terryho Pratchetta neměl s podobnou akcí zkušenosti a ani nebyla možnost se s někým zkušeným poradit, takže jsme zpočátku začali těmi snazšími možnostmi získávání darů. Založili jsme bankovní účet sbírky a umístili několik sbírkových kasiček – do nakladatelství Talpress, na Úřad městské části Praha 11ado plzeňských knihoven Slovany a Doubravka. Odhadovali jsme, že bychom tímto způsobem mohli vybrat 20 000 Kč – 50 000 Kč.

O naší sbírce se však dozvěděli členové hudební skupiny Mrakoplaš, jejichž koncerty členové Klubu Terryho Pratchetta pravidelně navštěvují, a nabídli se, že uspořádají benefiční koncert Mrakoplaš kontra Alzheimer, jehož výtěžek darují na sbírku. Díky jejich vystoupení jsme získali dalších 10 000 Kč. Důležitější však bylo uvědomění, že nemusíme sbírat peníze jen pasivním bankovním účtem a kasičkami, ale že můžeme uspořádat i jiné akce na podporu naší sbírky a vybrat tím více peněz než byly naše původní odhady.

Proto jsme během roku uspořádali několik akcí, na kterých jsme vybrali nemalé peníze. Na začátku prosince 2011 byl uspořádán vánoční bazar, kde bylo vybráno 7 500 Kč. V lednu 2012 následovalo benefiční divadelní představení v Divadle v Dlouhé, kde se původně mělo hrát zeměplošské představení Soudné sestry. Z důvodu nemoci jedné z představitelek hlavní role bylo představení změněno na Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách. I přesto byl divadelní sál zcela zaplněn a díky tomuto představení přibylo na účet sbírky téměř 70 000 Kč. Závěrečnou akcí byl na konci února 2012 zeměplošský maškarní bál v divadle Gong, na kterém se vybralo 25 000 Kč, a kde také došlo ke slavnostnímu předání šeku MUDr. Aleši Bartošovi.

Kromě koncertu skupiny Mrakoplaš nám se sbírkou pomáhali i jiní lidé a organizace. Především to byl sci-fi a fantasy obchod Fanbase a jejich akce Kate Mulgrew v Praze. Herečka Kate Mulgrew, známá jako představitelka kapitánky Janewayové ze Star Treku, je velkou propagátorkou výzkumu Alzheimerovy nemoci. Díky jejich úsilí jsme získali dalších 15 000 Kč.

Závěrem bych chtěl poděkovat všem, kteří se na úspěchu sbírky podíleli, ať už přímou pomocí, propagací či poskytnutím daru. Zejména chci poděkovat členům Rady Klubu Terryho Pratchetta, kteří sbírce věnovali rok života, Divadlu v Dlouhé za poskytnutí svých prostor i personálu na benefiční divadelní představení, nakladatelství Talpress za sponzorství zeměplošského maškarního bálu, hudební skupině Mrakoplaš za myšlenku, že nemusíme peníze sbírat jen pasivně, obchodu Fanbase za pozvání na jejich akci, časopisu Pevnost, časopisu XB-1, Trpasliconu, Festivalu fantazie, Pragoffestu, Fénixconu a mnoha webovým stránkám za pomoc při propagaci, protože jen díky společnému úsilí mnoha lidí, kteří nám nezištně pomáhali, je výsledek naší sbírky tak úspěšný. Děkujeme.

Podrobnosti o sbírce naleznete na http://sbirka.discworld.cz.

Petr "Hadati" Čáp
předseda Klubu Terryho Pratchetta

Přidat komentář