EDITORIAL: Vánoční

Článek od: Martin Stručovský - 10.12.2011

Drahé čtenárky, drazí čtenáři,

letošní Vánoce se pomalu blíží, v troubách se peče první cukroví, nakladatele sází na knižní pulty jednu pecku za druhou, aby mohli čtenářům zpříjemnit chvíle u rodinného krbu. A myslím, že toto je ta správná chvíle ohlédnout se přes rameno, zavzpomínat na rok, který se blíží do finiše a říct, jaké změny a překvapení se na vás chystají.

Pokud se na svůj rok podívám ze soukromého života, musím si chtě nechtě vzpomenout na slova písně pánů Voskovce, Wericha a Ježka „jednou jsi dole a jednou nahoře“, protože jsem si letos opravdu připadal jako na nějaké houpačce. Loňského roku se mi nepodařilo dostat se na vysokou školu a do letošního června jsem umíral strachy, aby mé další pokusy vyšly. Naštěstí všechno dopadlo dobře, a tak vám tento editoriál mohu psát jako student plzeňské Západočeské univerzity. V době, kdy jsem obíhal pracovní nabídky, mě držela při životě nejen rodina, ale i Sarden, k němuž jsem se mohl upnout a já se opět mohl přesvědčit, že není nad to mít skupinu přátel, kteří vás vždycky duševně podpoří. Myslím, že nemusím jmenovat, protože oni jistě vědí.

Troufám si říct, že Sardenu se ale dařilo dobře. Nevydali jsme sice tolik rozhovorů se zahraničním autory jako loni, ale každý den si můžete přečíst recenze a novinky z aktuálního dění na fantastické scéně. V recenzentské soutěži jsme sice zase nevyhráli, ale ani tak jsme si nevedli zcela špatně a v další to už určitě ostatním natřeme.

Bohužel se školními povinnostmi a pracovními (podařilo se mi navázat spolupráci s jinými weby, na nichž se snažím propagovat fantastiku, jak jen mohu) mi zbylo mnohem méně času na mé povinnosti zástupce šéfredaktora. Naštěstí se našla hodně rychle schopná náhrada v osobě Štěpána Jury alias Potana, který mou roli hodně rychle přejal a věřím, že se mu jako novému zástupci bude dařit dobře.

Den před letošním Fancity, tedy conem jenž je jakousi alternativou k letnímu chotěbořskému FF, se nám konečně podařilo založit Občanské sdružení Sarden, což sebou přináší celou řadu výhod nejen pro nás, ale i čtenáře a tento status nám pomůže mnohem víc splnit náš cíl – tedy podporovat fantastiku ve všech jejích podobách.

Třetí novinkou jsou sloupky, které pro nás/vás bude psát spisovatel Jiří W. Procházka, který bude glosovat s humorem sobě vlastním události hýbající současnou českou sffh scénou. Pokud všechno dobře dopadne, měli byste se s kultovním JWP setkávat od ledna příštího roku.

A poslední novinkou, respektive překvapením je povídkový sborník, který si u nás budete moci stáhnout zcela zdarma. Těšit se můžete na celou řadu populárních autorů. Věřím, že pro vás bude představovat malé zpříjemnění letošních Vánoc.

Krásné Vánoce přeje

 

Martin Stručovský

Použité přáníčko zaslala wiwi do vánoční soutěže 2010.

Přidat komentář