FILM: Kinovýhled - prosinec 2011

Článek od: Jan Pechanec - 08.12.2011

Kocour v botách (1. prosince)

Prequel k oblíbeném Shrekovi se dal očekávat i přes klesající kvalitu jednotlivých zlobřích pokračování. Po premiéře se zdá, že jsou diváci vesměs nadšení nenáročnou popcornovou zábavou. Osobně mě trailer spíše zklamal a nedonutil mě smát se na plné kolo. Další mínus vidím jako svobodný mládenec v absenci kopie v původním znění - ano, film je ve 2D i 3D dabován - abych si vychutnal hlas Antonia Banderase. V nejbližších dnech vydáme recenzi tohoto snímku, takže počkejte s neuváženou návštěvou ;-)

P. S.: Nevím, zdali je to úmysl tvůrců, ale nepřijde vám, že plakátu by doslova slušela ještě jedna kočka?

Ve filmu zastihnete titulního hrdinu v době, která časově předchází setkání se zeleným zlobrem. Je to psanec a zločinec, na jehož hlavu vypsali bohatou odměnu, ale copak by ty obrovské černé oči dokázaly podvádět a krást? Všechno určitě musí být úplně jinak, což se taky vzápětí potvrdí, když se kocour v honbě za třemi kouzelnými fazolkami ocitne tváří v tvář Valdovi Cvaldovi, nejlepšímu kamarádovi z dětství, který ho jednoho nepěkného dne podrazil tak, že se z kocoura stala štvaná zvěř. A z Valdy Cvaldy nepřítel. Navzdory intuici se společně s ním a mazanou kočičí zlodějkou Čiči tlapičkou vydává vstříc dobrodružství, během něhož se utká s nebezpečnými zločinci jménem Jack a Jill, navštíví vzdušné zámky, zachrání rodné město a možná i očistí své jméno. Pokud ho ovšem Valda Cvalda znovu nepodrazí. (oficiální text distributora)

Velká vánoční jízda (8. prosince)

Jak je již z recenze F. Fuky patrné, jedná se o snímek, který pobaví celou rodinu daleko spíš, než virtuální srst animovaných koček. Níže jsem si dovolil umístit český trailer, který není pouhým sestřihem scén z filmu, ale více než naznačuje, výše zmíněnou poznámku o zábavnosti pro celou rodinu.

Počítačově animovaný 3D snímek Velká vánoční jízda studia Aardman konečně nabízí odpověď na otázku, která nedá spát žádnému dítěti: Jak jen to Santa dělá, že dokáže během jedné noci nadělit všechny dárky? Odpovědí na ni je existence Santovy provozní základny ukryté pod Severním pólem, která je plná veselí a té nejmodernější techniky. Jádrem celého filmu je ale příběh, jehož složky jsou jako vystřižené z klasického vánočního příběhu – úsměvně nefunkční rodina a nečekaný hrdina: Santův nejmladší syn Arthur. Když Santův fascinující podnik omylem vynechá jedno dítě ze stovek milionů, o které se stará, vydává se nejméně schopný člen rodiny Clausů na bizarní a vzrušující závod s časem, během kterého má za úkol doručit poslední vánoční dárek na světě dřív, než se rozední. (oficiální text distributora)

Věc: Počátek (8. prosince)

Tak trochu zbytečný film natočený jako pocta původní Věci Johna Carpentera. Neurazí, znalé předlohy neohromí. Jeho shlédnutí jsem přinejmenším nelitoval. Nehledě na to, že se jedná o jediný horor, který je v současnosti v distribuci. Recenzi z FFFILMu, ke které nemám co dodat, naleznete zde.

Antarktida je pozoruhodný a překrásný kontinent. Ve filmu Věc: Počátek se na něm ale nachází také odlehlá výzkumná stanice, jejíž osazenstvo, tvořené mezinárodním vědeckým týmem, objeví v ledových hlubinách neobyčejné stvoření. Z objevu, který má obrovský vědecký potenciál, se však brzy stává vražedná hrozba. Vědci jsou nuceni čelit narůstající paranoii tváří tvář zcela neznámému tvorovi, který je schopen změnit se v dokonalou kopii jakéhokoliv živého organismu. (oficiální text distributora)

Monstra oceánů 3D - Pravěké dobrodružství (15. prosince)

Rozhodně se nejedná o žádnou fantastiku, ale proč se zase jednou trochu nevzdělat? Docela dost mi to připomíná jeden z prvních 3D, co jsem viděl v imaxu před mnoha lety o žralokovi.

Film Monstra oceánů 3D: Pravěké dobrodružství je propojením velkolepé vizuálně realistické animace a skutečných nálezů a vykopávek z paleontologických sbírek z celého světa. Film sleduje rodinu Dolichorhynchopsů familiárně nazývaných Dolíci při jejich putování starodávnou vodní říší šavlozubých ryb, pravěkých žraloků a gigantických chobotnic. Na své pouti se Dolíci setkávají s dalšími jedinečnými mořskými tvory: ještěrovitým plazem Platecarpem, který, tak jako hadi, polykal svoji kořist vcelku, Styxosaurem s krkem dlouhým bezmála 6 metrů a veslovitými ploutvemi o velikosti dospělého člověka či s obrovitým predátorem bez nepřátel stojícím na samém vrcholku potravního řetězce Tylosaurem. Divák se díky filmu ocitá v málo probádaném prostředí, ať už sleduje vykopávky zkamenělin či repliky monstrózních predátorů lovících v mělkých mořích. (oficiální text distributora)

Mission Impossible - Ghost Protocol (15. prosince)

Ani teď se nejedná o fantastiku, ale o další dobrodružství Ethana Hunta v alternativní historii. Podíváme se do Moskvy a Dubaje. Místo na Sardenu si však dle mého tento film zaslouží, protože výkony hlavního hrdiny by směle mohli konkurovat známým komiksovým hrdinům jako Iron Man či Batman.

Špionážní agentura IMF má obrovský problém. Právě když její eso, Ethan Hunt (Tom Cruise), provádělo tajnou operaci v Moskvě, spáchal kdosi úspěšný bombový útok na Kreml. Ruští představitelé jsou rozezlení na nejvyšší míru a mluví dokonce o válečném aktu. A protože se všechny nitky sbíhají právě u IMF, americký prezident dá pro jistotu od agentury oficiálně ruce pryč vyhlášením „Ghost Protocolu“, čímž ji odřízne od zdrojů, zázemí, podpory a z jejích členů udělá lidi na odstřel. To rozhodně není přehánění, krátce po tomto byrokratickém úderu umírá násilnou smrtí její oficiální šéf (Tom Wilkinson). Ethan Hunt se proto pokusí o nemožné. Společně s trojicí věrných a odhodlaných kolegů (Simon Pegg, Paula Patton a Jeremy Renner) se pokusí najít pachatele útoku a smýt tak ze sebe veškerou vinu. Jak bylo řečeno už v úvodu, tahle mise bude skutečně nesplnitelná. (oficiální text distributora)

Alvin a Chipmunkové 3 (22. prosince)

Doposud jsem neměl to štěstí vidět ani jeden z filmů o známém veverkovi/syslovi? Alvinovi. Omluvte prosím mou neznalost a užijte si předvánoční rodinou zábavu. Dle traileru však mohu říct, že bych asi nesnesl celou dobu velmi nepříjemně vysoko položený hlas :-(

Tentokrát si naši staří známí vyrážejí užít prázdniny na luxusní výletní loď, kterou svým dováděním během chvíle obrátí naruby. Chimpunkové a Chipettky páchají na parníku, který se stal dočasně jejich hracím hřištěm, jednu lumpárnu za druhou a zpestřují tak prázdniny nejen sobě, ale i všem ostatním pasažérům. Veškerá legrace ale končí ve chvíli, kdy ztroskotají na opuštěném ostrově, ze kterého, jak se zdá, není úniku. Brzy se ale ukáže, že ostrov není tak opuštěný, jak to na první pohled vypadalo. Alvin a jeho přátelé potkávají nového kamaráda, se kterým se vydávají na dobrodružné putování po ostrově, na jehož konci je čeká velké překvapení. (oficiální text distributora)

Černá hodina (29. prosince)

Závěr roku vypadá velmi zajímavě, neboť se objeví snímek The Darkest Hour. Scifíčko, jak má být, podpořené trailerem, který slibuje akční i temnou podívanou a přitom vyvolává řadu otázek. Mimojiné i volba režiséra, který má na svém kontě dle csfd jen jeden film. Pokud se mu ale film podařilo ukočírovat, mohlo by se jednat o podobný zážitek jako District 9.

Když partička mladých amerických turistů vyrazí do východní Evropy poznávat krásy a krásky ruské metropole, může to skončit jednou velkou nekonečnou party v luxusních moskevských klubech, nebo také zběsilým bojem o vlastní přežití. Nepotkali sice čečenské mafiány či nabroušené příslušníky tajné policie, ale s mimozemšťany taky není žádná legrace. Zvlášť když jsou neviditelní a udělají z člověka popel, než by řekl: „popel“. Město nemůže dlouho vydržet a co teprve vyjukaní turisté, kteří neumějí rusky a v cizí metropoli se nevyznají. Otázkou navíc zůstává, co se s nimi, potažmo s celou civilizací stane, pokud se jim vůbec podaří přežít. (oficiální text distributora)

Přidat komentář