RECENZE: Óba Cugumi a Takeši Obata, Death Note - Zápisník smrti 1

Článek od: Martin Stručovský - 30.09.2011

Rozhodovat o tom, kdo, kdy a jak zemře. To je něco, co by se určitě líbilo každému člověku. A právě tohle téma se stalo základním kamenem dnes již kultovní komiksové série Death Note tvůrců Óba Cugumi a Takeši Obata.

V ní se seznamujeme s Ligthem Jagaminim, geniálním a bezproblémovým studentem, který by to rád v životě někam dotáhl. A opravdová příležitost se mu naskytne ve chvíli, kdy získá Zápisník smrti – jeden z mnoha notesů, které vlastní Smrtonoši – japonští démoni šinigami. Tyto notesy mají totiž speciální schopnost – když se do nich zapíše jméno člověka, tak ten člověk zemře. Light v tom vycítí životní šanci, jeho plánem je očistit svět od zločinců, stvořit nový svět bez zla a sám se v něm stát nejvyšším bohem.

Jenže něco takového vzbudí zájem široké veřejnosti a ani policie nehodlá zůstat stranou. Nelíbí se jí, že někdo vraždí lidi, přestože se jedná o zločince, kteří napáchali hromadu škody. Netrvá dlouho a rozjíždí se hra, v níž proti sobě stane Light a tajemný detektiv L s Interpolem za zády.

Autoři nám především nabízejí chytrou detektivku v moderním hávu na způsob Sherlocka Holmese, na jakou už dneska moc nenarazíme. Příběh sice stojí na nadpřirozeném prvku v podobě notesu, ale neobejde se bez hrdinova velkého intelektu, s jehož pomocí vymýšlí nejrůznější fígle, aby odhalil pronásledovatele dřív, než oni jeho, a byl tak o krok před nimi. Čtenář tak neví, komu má fandit víc. Zda policii, která je na straně zákona, anebo Lightovi, který vlastně taky stojí na správné straně a všechno zlo podstupuje pro ještě větší dobro. A právě v psychologické propracovanosti tkví největší síla komiksu. Čtenář se dokáže ztotožnit s hlavním hrdinou a i přes jeho hrůzné schopnosti je nucen mu fandit. A na druhou stranu si bude říkat, kam je ještě schopen zajít, aby dosáhl svého cíle.

Rozhodně ale nečekejte žádnou stříkající krev ani hory mrtvol. O tom, že někdo zemřel, se dozvíme pokaždé z médii a „kamera“ není (kromě dvou případů) přímo u úmrtí. Navíc jsem zvědavý, zda se používání notesu ještě víc odrazí na charakteru hrdiny a bude tak fungovat podobně jako třeba Jeden prsten v Pánovi Prstenů.

Hororovou atmosféru pak zajišťuje samotná postava Smrtonoše, jehož ztracený zápisník Light získá. Svým vzhledem ve mně evokoval Jokera a v ději působí něco jako Mefistofel. Sice se ještě moc v příběhu neprojevil, ale předpokládám, že nám v dalších dílech ukáže, co všechno vlastně dokáže.

Death Note je opravdu radost číst a já už vážně chápu, proč ve světě získal nálepku kultovní – všechny zmíněné prvky společně s parádní kresbou tvoří naprosto úžasné dílo, jemuž se nedá nic vytknout. 

Death Note – Zápisník smrti 1 /Death Note/
Cugumi, Óba - Obata, Takeši

Nakladatelství: Crew
Překlad: Anna Skřivánková
Rok vydání: 2011
Počet stran: 198
Cena: 190 Kč

Přidat komentář