KOMIKS: Retro je v kurzu, a tak se Major Zeman vrátil

Článek od: Vhrsti - 06.12.2010

Především je tu důvod k oslavě. Čtyřlístku se dařilo v Husákově normalizaci, překonal i divokou ekonomickou transformaci v 90. letech a nemá nejmenší problémy ani v době údajné hospodářské krize. Vloni oslavil 40 let, letos je tím důvodem 500. číslo kultovního časopisu. Jde vlastně o dvojčíslo se čtyřmi novými příběhy. Kromě toho se můžou jít děti i dospělí pobavit na velkou výstavu Čtyřlístek − 500. dobrodružství do Muzea hlavního města Prahy, která mapuje historii nejvytrvalejšího komiksového projektu u nás.

Encyklopedie komiksu v Československu 1945–1989 klame názvem. Jde v ní totiž jen o historii komiksových seriálů z časopisu ABC mladých techniků a přírodovědců od jeho vzniku v roce 1956 až do začátku 90. let. Z každého komiksu je v knize ukázka, Přerušený souboj a Posel se editorům vešly celé.

Nebývalý zájem o reprinty starých českých komiksů, obzvláště o ty Saudkovy, jistě stojí i za vydáním kontroverzního seriálu z Pionýrské stezky Major Zeman a jeho 6 případů. Obsahuje téměř kompletní příběhovou linii se záporákem Pavlem Bláhou i porevoluční přídavek Poslední případ majora Zemana.

Úspěšná byla i dvě sebraná vydání Seka a Zuly, pročež se ještě před Vánoci objevili na pultech Přátelé z pravěku. Tyto díly „českých Flintstoneových“ skvěle sehrané autorské dvojice Miloslav Švandrlík / Jiří Winter-Neprakta vycházejí knižně vůbec poprvé.

Mohutné retro-vlně českého komiksu se kromě bratrů Tesařových, o jejichž Gymnáziu příšer, jsem se tu zmiňoval před dvěma týdny, snaží vzdorovat Delarock. Mladý český autor schovaný za světově znějícím pseudonymem vymyslel a nakreslil čtyřicetistránkový komiks Starší a méně známá dobrodružství barona von Münchhausen, v němž hlavní hrdina vypráví své neuvěřitelné prášilovské historky udivené smetánce.

Co minulý týden nabídli čeští vydavatelé z pokladnice světového komiksu? Především dlouho očekávaný, mnohovrstevnatý komiksový dokument Gaza − Poznámky pod čarou dějin. Joe Sacco tentokrát pátral po okolnostech masakru v Chánu Júnis a Rafahu, při kterém v roce 1956 zemřely téměř čtyři sta lidí. Autor o něm mluví s uprchlíky, vdovami i šejky a do mozaiky svého příběhu vkládá i situaci v dnešní Gaze – bourání palestinských domů, islámské radikály, druhou intifádu... Stejně jako v předchozích Saccových komiksových reportážích Palestině a Bezpečné zóně Goražde nabízí autor hluboký, soucítící pohled na události z povrchních televizních zpráv.

Fantasy komiks Výprava za ptákem času vyšel v češtině sympaticky rovnou celý, tedy nikoliv rozkouskovaný na čtyři původní části. Jak už název napovídá, půjde o hledání tvora, který umí zpomalit tok času, což by mělo pomoct k přemožení prokletého boha Ramora. Na cestu se tedy můžete vydat i vy – s Palissou a Bragonem kouzelným světem Akbaru.

Nevrlý a cynický hrdina, takový, který nemůže chybět v žádném pořádném westernu ani v tom komiksovém – to je Jonah Hex. Publikace s názvem Tvář plná násilí obsahuje prvních šest komiksových příběhů věhlasného lovce hlav, někdejšího vojáka konfederace, kterého vychovali Indiáni. Jakkoliv se na filmovém plátně objevil až letos, komiksový Hex se narodil už na začátku 70. let.

Clay, Puma, Jensen a Čokl jsou Parchanti – elitní agenti, které CIA hodila přes palubu. V druhém díle jejich komiksového dobrodružství s názvem Zdvojnásobení sázek jim půjde nejen o holé přežití, ale i o vypátrání Maxe, tedy muže, který je zradil a který je mnohem mocnější, než si zprvu všichni mysleli.

Svérázný humor Angličana Andyho Rileyho, zdá se, nalezl v českém prostředí příznivou odezvu. Autor Králíčkových sebevražd a Sobeckého prasátka představuje novou knížku – Domácího zubaře. V něm se v podobě jednoobrázkových skečů a několika stripů představí převratné vynálezy jako otočný čistič nosu, spolehlivý budík pro lidi s pearcingem, zařízení na identifikaci jednohrbých a dvouhrbých velbloudů či samozahrabávací rakev.

Zemřel John D'Agostino (1929–2010), italsko-americký komiksový výtvarník, který mimo jiné v roce 1963 pod pseudonymem Johnny Dee letteroval první komiksový příběh The Amazing Spider-Man.

Šedesát let oslavil americký spisovatel Chris Claremont, v komiksovém světě ceněný jako úspěšný scénárista komiksové série Uncanny X-Men a znovuobjevitel Wolverina. Čerstvým šedesátníkem je i významný undergroundový komiksář Gary Panter, dlouholetý spolupracovník Charlese Burnse a mimochodem i držitel tří televizních cen Emmy za dekorace k pořadu Pee-wee's Playhouse. Padesátiletý Američan Geof Isherwood žijící v Montrealu je nejen komiksovým tvůrcem, ale i malířem a sochařem. Čtyřicetiny pak oslavil i další americký komiksový alternativec a problémista Johnny Ryan. Čtyřicetiletý je i Joel Priddy, komiksový kreslíř a univerzitní profesor z Memphisu.

Ve spolupráci s Vhrstiho blogem.

Přidat komentář