LITERATURA: Straky na vrbě chystají trojici Zelaznyho románů

Článek od: Petr Vařák - 06.11.2010

Po několikaměsíční odmlce ve vydávání knih Rogera Zelaznyho vyjdou v nakladatleství Straky na vrbě hned tři jeho romány. Amber je za námi, nyní se můžeme těšit na samostatné práce.

Ostrov mrtvých

Když je někdo hodně bohatý, peníze pro něj často moc neznamejí.
Jak říká náš hrdina, Francis Sandow: Cokoli nad první miliardu je čirá metafyzika.«
Když někomu takovému ale začnou zabíjet přátele, obvykle ví, jak prachy využít, aby to útočníka hodně mrzelo.
Jenže náš příběh není takhle jednoduchý - co když někomu takovému začnou chodit fotografie staletí mrtvých přátel, které kdysi sám pohřbíval?
Zelaznyho samostatná novela je akční a strhující!
(anotace)

Zelazny napsal Ostrov mrtvých v roce 1969 a v témže ročníku si jím vysloužil nominaci na cenu Nebula. V České republice se jedná o první vydání, přeložil Richard Podaný, o obálku se postraral Tomáš Kučerovský. Vyjde 11. listopadu.

Tvorové světla a temnoty

Jeden ze Zelaznyho nejranějších textů, stejně jako Ostrov mrtvých vyšel v roce 1969. Podívejme se, co o něm píší Straky na vrbě na svých stránkách:

Strhující, někdy až básnický text se dravě žene vpřed.
Je vtipný, nápaditý, neotřelý.
Autor zde zabrousil do egyptské mytologie, kterou si upravil pro své vlastní potřeby.

Stejně jako Ostrov mrtvých, v České republice kniha ještě nevyšla. Vyjde přibližně v druhé polovině prosince,  v překladu Kateřiny Hejlové a Michaela Bronce a s obálkou Tomáše Kučerovského.

Obálka vydání z roku 1995Pán světla

Po Amberu pravděpodobně Zelaznyho nejslavnější dílo, oceněné Hugem i Nebulou. Zatímco Tvorové světla a temnoty čerpají z mytologie egyptské, Pán světla je inspirován mytologií indickou. Na rozdíl od předchozích dvou románů se již svého vydání v ČR dočkal – v roce 1995 jej vydalo nakladatelství And Classic, v dosti hrůzném překladu (pamětníci pamatují…). Pro potřeby nového vydání byl román samozřejmě přeložen znovu Michaelem Broncem. Vyjde začátkem příštího roku.

Další informace naleznete na www.straky.cz.

Přidat komentář