REPORTÁŽ: Festival Fantazie Speciál 2010 od Lament

Článek od: Lament - 02.11.2010

Festival Fantazie Speciál 2010 (fotogalerie Pechyho a Randalfa)

Motto: Troma je jídlo s čili papričkami ve světě, kde vám všichni nutí Baby Food bez chuti a zápachu.

Ano, modří už tuší, že pro mě byl letošní FFS zejména ve znamení Lloyda Kaufmana. Téměř vše se točilo kolem něho. Ale nepředbíhejme, protože i jiných šíleností bylo dost.

Mort trápil po cestě ostatní řidiče tím, že se jim držel za zadkem a nechtěl je předjet. Některé tím mohl pěkně znervóznit, ale čím jsme se měli bavit, když byla taková tma?

Dorazili jsme celí šťastní, protože jsme se už nemohli dočkat a celý večer a velkou část noci jsme se věnovali neposlušně nikoliv programu, ale družbě.

ČTVRTEK:

„Dnes na tebe budu muset být moc hodný.“

„Proč?“

„Protože když jsem si krájel chleba, spadl mi nůž na tvou nafukovací karimatku.“

Ve čtvrtek to vypuklo naplno. Trocha mučení v knižním stánku FF (kompletní antikvární Gormennghast!) a na Fanbaze (sonický šroubovák!). Nakonec jsem podlehla trilogii Mervyna Peaka. Během conu jsem pak zjistila, že ceny v chotěbořských potravinách nějak stouply a už téměř klasicky jsem musela trošku hladovět. Těžký je život fana.

Potom hurá na Martyho vychytávky z TV.

Extrémně zajímavé povídání Marka Dobeše o Kajínkovi. Původně mě film moc nezajímal, ale po takovém komentáři ho musím nutně vidět.

Další skvělá porce povídání o osobních i zprostředkovaných zkušenostech Arlinga z cestování po Asii (a potom na baru další dávka historek ze zahraničních záchodů – divili byste se, jak jsou vtipné).

Beneficův  a Pechyho příjezd.

Socializování.

PÁTEK:

Užijte si kaufmana, ať už je to cokoliv.

Srbsko-italsko-španělský zombie film Zóna mrtvých. Strašné dialogy, nic moc herci, přesto velice zajímavý počin. Konečně zombie film, který pořádně vytěžuje biblické konotace.

Vhodně navazují Tom Němec a Jarda Mostecký s dementi o Cosa nostře české fantastiky. Jaroslav Mostecký je pro svou rychlost, s jakou chrlí texty označen za autora „nepíšícího“.

Díky Draugwen jsme si zavzpomínali na oblíbený Galaxy Quest, který je vlastně tím nejlepším ze Star Treku.

Ondřej Neff nám popovídal o svých plánech s Arkadským cyklem a představil rozpracovaný Rekvalifikační kurz.

Památný okamžik. Vidím živého Lloyda Kaufmana! Vypadá pořád skoro stejně jako na 10-15 let starých fotkách. Je roztomilý. Díky svému malému vzrůstu se jeví trošku jako hračka. Je vtipný. A hlavně se vůbec nechová jako nějaká hvězda. O sobě skoro nemluví, jen o svém poslání. Je poznat, že žije nezávislým filmem, a kolem něho se také točí prakticky všechno, co řekne. Pokud zrovna někomu neděkuje. Nebo nezlobí Marka Dobeše legračně neuctivými přezdívkami. Nebo nás nenutí zpívat… Ale o tom až později.

Z Lloyda jsem tak perplex, že nezvládnu přednášku Ondreje Herce, což mě mrzí.

Karaoke je večer velice příjemné, žádné vedro, žádný vydýchaný vzduch, rozkošná atmosféra. Maruxs se pokouší o autovampirizaci. Prý je to psychická porucha, typická pro Bufffanatiky.

„Co to děláte?“

„My to chceme dělat taky!“

SOBOTA:

„Ahoj, kam jdete?“

„Byli jsme na obědě a teď jdeme tam.“

„My jsme byli tam a teď jdeme na oběd.“

„To je koloběh života.“

Velmi pozdní vstávání. Tolik zameškaných přednášek!

Tak tak stíhám aspoň Pavla Renčína. Vždycky na mě působil tak normálním dojmem, a teď tohle: „Já mám takovou zvláštnost, že dávám do prezentací fotky Tomáše Němce. Ani nevím, proč to dělám, ale dělám to rád.“

A znovu Lloyd Kaufman! Musíme zpívat karaoke verzi písně z Poultrygeist: Night of Chicken Dead. Dvakrát. Je to úžasné, škoda, že ten song lépe neznáme. Lloyd si nás při zpěvu natáčí.

Taky má sytě oranžové ponožky, které moc neladí ke zbytku jeho oblečení. Tentokrát nezlobí jen Marka Dobeše, ale taky Evilminda, který ho skvěle uvedl svou prezentací. Pokud chcete vědět, čím je zlobil, máte smůlu, měli jste tam být. Je evidentní, že je Lloyd vděčný za každého diváka, který pochopí, že TROMA, to není jen bizarnost a hnus, ale taky myšlenka. Lloydova videa na podporu nezávislého filmu jsou jako on – vtipná a roztomilá.

Doráží Františka Vrbenská a já přestávám cokoliv stíhat. Na Borise Hokra aspoň nakoukneme, abych viděla, jak vypadá naživo.

Ondreje Herce si však ujít tentokrát nenechám. Bez jídla se nějakou dobu mohu obejít, ale bez duševní potravy sotva.

S Františkou dopilujeme naši přednášku, která se nakonec při uvedení ukáže jako malounko obsáhlejší. Místo 2 hodin bychom na ni potřebovaly tak 10.

A opět socializování, domlouvání projektů, popíjení…

Neveselá cesta do spacáku nad ránem s pomyšlením na to, že v neděli od 9 přednáším s Pechym o Sardenu.

NEĎELE:

„Jak se jmenovala ta vysoká dívka? Taková ta příjemná na omak?“

„Naučil jsem se čůrat do pisoárů, co jsou 20 cm nad zemí!“ (To je při výšce 2 m opravdu výkon hodný uznání nás všech.)

Samozřejmě, že na přednášku na 9 nikdo nepřišel. Dokonce ani Pechy. Ve skutečnosti však měl jen drobné zpoždění a tak se ve vyhlížení posluchačů vystřídáme a já si jdu honem zabalit, abych stihla Kernelovo Duševní zdraví hrdinů Josse Whedona. Získávám spoustu nových informací, inspirací i obsesí.

Pozoruju fany, jak si nosí artefakty, podepsané Lloydem Kaufmanem a lituju, že jsem skleroticky nechala všechna DVD doma. Taky lituju, že nejsem bohatší, abych si mohla koupit některé zajímavé edice, které s sebou přivezl. Nejvíc lituju toho, že jsem nesmělá a nenechám si podepsat ani žádný kus těla.

Zjišťuju, že je příjemné, tulit se ke svým šéfredaktorům, pokud hřejí a voní.

Kolem 15 hod odjíždíme, neradi a klasicky vyčerpaní.

Letošní Speciál pro mě byl v mnohém úžasný a výjimečný. Zejména možností vidět naživo TROMA legendu a zařazením Bloody Xmas Festu.

V něčem byl Speciál naopak naprosto tradiční – zase jsem si nestihla pořádně s nikým popovídat, opět jsem nestihla všechen program, který jsem chtěla, a z naplánované práce neudělala vůbec nic.

Nezbývá než (též tradičně) poděkovat organizátorům i návštěvníkům. Vše proběhlo hladce a úžasně. Snad jen Freeze Ray by ještě Vašek mohl sestrojit nebo sehnat. Ale nějaký paprsek už možná přítomen byl, mé vzpomínky se totiž skládají výhradně z jakýchsi záblesků.

Už bude další FF?

Přidat komentář