KOMIKS: Komiksové volby, volební komiksy

Článek od: Vhrsti - 20.10.2010

Bylo by s podivem, kdyby před komunálními volbami stejně jako před kterýmikoliv jinými volbami, nesáhli manažeři stran po komiksu, jako po patřičně úderném a sdělném médiu. Tak například v Moravské Třebové se voliči z anonymního čtyřstránkového komiksu dozvěděli, jací jsou tamní sociální demokraté darebáci. Před komunálními volbami ve Vídni se zase „vyznamenali“ ultrapravicoví Svobodní komiksem s protiislámskou a celkově xenofobní tématikou. V Belgii – kolébce evropského komiksu – si rozhádaní Vlámové a Valoni vzali za symbol „posvátného“ Tintina a řeší, jestli jeho autor kolaboroval či nekolaboroval s nacisty, na druhé straně se pak propírají protižidovské kresby Willyho Vandersteena, autora v Belgii populárního seriálu Suske en Wiske. Kdyby alespoň všechny ty agitační komiksy měly takovou kvalitu jako ty, které pro potencionální zájemce o studium vydala ČVUT.

My, kteří máme komiksy opravdu rádi, však volíme taková díla, jejichž autoři si kladou úplně jiný cíl – dobře nás pobavit. A úroda za poslední týdny, kdy jsem o komiksových novinkách nepsal (a nikomu to nechybělo), je bohatá a výživná. Především je tu Lips Tullian! Nikoliv ony dva mnohokrát vydané příběhy z 80. let, ale původní seriál z Mladého světa tvůrčího tandemu Weigel/Saudek. Kupujte rychle, neboť po tomhle se na pultech jen zapráší stejně jako po předchozích Saudkových komiksech.

Po Garfieldovi, Peanuts či Calvinu a Hobbesovi se český knižní trh dočkal dalšího klenotu žánru komiksového stripu v podobě postupně vydávaných sbírek – Dilbert 1: Jak vydrhnout velrybě stoličku. Ostatně vyšel i zmíněný Garfield: Velkorysost sama, sešit číslo 31. Pozoruhodnou komiksovou sbírkou je i kniha Lesby k pohledání od Alison Bechdel, autorky Rodinného ústavu.

Největší hrdinové komiksové historie, tedy aspoň někteří z nich, se pustili do Tajné války superhrdinů Marvelu. Hrají Spider-Man, Captain America, Iron Man, Hulk, X-Meni, Avengers, Fantastic Four i Thor. A většinu z těchto zmíněných potkáte jako gratulanty i v sešitu The Amazing Spider-Man: Šťastné narozeniny – jde o jubilejní pětisté číslo časopisu a pochopitelně i o osud světa. Další tučný vetřelčí omnibus Vetřelci 3 skrývá sedm nových příběhů od nejvýznamnějších scénáristů a výtvarníků hororového žánru včetně Mika Mignoly. Vyšel i první ze šesti dílů komiksu o americkém teenagerovi Scottu Pilgrimovi s názvem Vypečený život flákače. Přečtěte si dřív, než na to půjdete do kina. Novinkou jsou i tři tenké komiksové knihy určené spíše pro milovníky pravěku než komiksu – Tyrannosaurus: Tyranský ještěr, Triceratops: Třírohý dinosaurus a Pteranodon: Gigant z oblohy.

Komiksy od fanoušků a pro fanoušky, to je už čtvrtý česko-slovenský Comics & Manga Book, vydávaný každoročně na bratislavský Comics Salón, tentokrát ozdobený příspěvky „hvězd“, jako jsou Jirka Grus nebo Dan Černý. Tím se dostáváme ke štosu knih v manga stylu. Leží na něm čtvrtá kniha ze série zmodernizovaných Shakespearů Manga Shakespeare: Sen noci svatojánské, třetí díly Případů Kjóko Karasumy a Hetalie, druhé díly Motýlka a Balzamovače, první díl komiksových povídek Myšlenky smyšlenky a úspěšný japonský pokus o western Nebeský orel. Nejdál – až k jedenáctému dílu – se u nás dosud dostala série Gravitation – Přitažlivost.

Po úspěchu první knihy sebraných příběhů Seka a Zuly se české děti dočkaly Švandrlíkových a Nepraktových Nových příběhů Seka a Zuly a příští rok se můžou těšit na další. Poprvé se v češtině představila zábavně-edukativní série Henry's House, a to pod názvem Davidův dům. Vyšly hned dva díly najednou: Havěť a Rytíři a hrady. Unikátní perlička pro školáky na závěr – Komiksový diář 2011. Diářem provází komiksy a postavičky Lucie Lomové, Tomáše Chluda, Pavla Čecha a dalších skvělých výtvarníků.

Výstavy a akce: Ta největší Utrechtská oranžáda, která na třech místech v Brně představuje tvorbu nizozemských autorů sdružených v utrechtské komiksové platformě De Inktpot, bude k vidění až do konce roku. Další pozvánka je na plzeňský festival Animánie. V programu se našlo místo na Den komiksů, který naplánovali na 28. říjen. Ještě před tím, v neděli 24. října, má v lounském muzeu vernisáž Vašek Šlajch a jeho výstava komiksů s tématikou českých bájí a pověstí Od východu na západ.

Soutěže a ceny: Americký PEN klub uděluje ceny i komiksům – letos ji docela překvapivě dostal Matt Fraction, elitní specialista na superhrdiny. Ani další ryze literární ceny British Fantasy Awards neopomíjejí komiks. Tentokrát se porotci dojali nad batmanovským příběhem Whatever Happened to the Caped Crusader? Neila Gaimana a Andyho Kuberta. Zdaleka ne první mezinárodní cenu German Youth Literature Prize získal na frankfurtském veletrhu roztomilý komiks My mommy is in America and she met Buffalo Bill od Jeana Regnauda a Emile Brava. Skvělý úspěch se povedl Branku Jelínkovi, který jako první zahraniční účastník ve dvacetileté historii prestižní komiksové soutěže v polské Lodži bral nejvyšší cenu Grand prix. Do klání poslal epizodu ze svého životního Oskara Eda s názvem Pouť. Poslední soutěž NextComic můžete vyhrát i vy – uzávěrka je až 2. ledna.

Zemřeli americký komiksový výtvarník Jerry Grandinetti (1927–2010), filipínský scénárista Ramon Marcelino (1928/1929–2010) a japonský kreslíř Shintaro Miyawaki (1942/43–2010).

Šťastnějších výročí bylo naštěstí mnohem víc. Šedesát let oslavil jeden z nejúspěšnějších komiksů na světě Peanuts. První strip publikoval Charles M. Schulz 2. října 1950. Šedesátníci jsou i americký výtvarník Richard Corben a scénárista Roger Stern. Padesátku slavila scénáristka Barbara Kesel, i u nás díky Conanovi známý Kurt Busiek a jedna z nejzářivějších hvězd současného světového komiksu Mike Mignola. Čtyři křížky mají kanadský komiksář Max Douglas známý spíše jako Salgood Sam a nezávislý americký autor Paul Pope. První kulaté narozeniny oslaví „výročním speciálem“ Tomášové Prokůpek a Kučerovský – jejich komiksový časopis Aargh! vyšel poprvé právě před deseti lety.

Ve spolupráci s Vhrstiho blogem.

Přidat komentář