KOMIKS: Brány do světa komiksové slávy

Článek od: Vhrsti - 17.08.2010

Výsledky letošních Will Eisner Comic Industry Awards, nejuznávanějších komiksových cen světa, se jako vždy hemží maskovanými superhrdiny, ale i civilními grafickými romány. Ze tří cen se radoval David Mazzucchelli, jehož řecký majstrštyk Asterios Polyp se těší na filmové zpracování s Robinem Williamsem. Vavříny sklízela i adaptace letos stodesetiletého Čaroděje ze země Oz. Nejlepším scénáristou je třiačtyřicetiletý Ed Brubaker. Oceněný byl mimo mnohé jiné poslední díl Scotta Pilgrima, jehož filmová verze je jednou z nejdychtivěji očekávaných. Cenu za reportážní komiks dostal i u nás důvěrně známý Joe Sacco, jeho Footnotes in Gaza by měly vyjít v češtině ještě letos. Jednu ze tří nominací proměnil i famózní Emmanuel Guibert, který na podzim přijede do Prahy na KomiksFEST! a do Plzně za Vhrstim…

I český komiksář může něco vyhrát, byť historie Eisnerů zná zatím jediného nominovaného Čecha. Bránou do světa komiksové slávy se může stát londýnská soutěž Graphic Short Story Prize. Větší šanci na publikování skýtá bratislavský Comics Salón a připravovaný čtvrtý Comics & Manga Book, ale termín už je šibeniční. Taky si můžete vytetovat komiks přímo na tělo a zaujmout v soutěži Tattoo Komiks.

Prázdninové komiksové novinky sází vesměs na zvučná jména – Thorgal, Tintin, Simpsons… Po osmi letech jsou znovu na pultech Rodinný hodnoty, pátá kniha kultovní série Franka Millera Sin City. Vyšel patnáctý Thorgal z roku 1989 s názvem Vládce hor. Do knihkupectví vtrhla i další superhrdinská týmovka Ultimates 2/1: Bohové a monstra. Drsné akce slibují i Simpsonovi, jelikož jde o čarodějnický speciál čili Zuby jektající děsiál. Tintinova dobrodružství pokračují dvacátým dílem Tintin v Tibetu, který Hergé poprvé publikoval právě před padesáti lety. Výborný francouzský komiks pro holky Pupíky zaznamenal v češtině druhé album s názvem Nad ošklivkami zataženo. Truhla pokladů skrývá dvaačtyřicet příběhů českých skautů, které napsal Václav Nosek a nakreslil Jiří Petráček. Z daleké Asie přiletěly druhé díly sérií Případy Kjóko Karasumy a Hetalie – Mocnosti Osy. A to je asi tak všechno.

Zemřel producent Tom Mankiewicz (1942-2010), scénárista několika bondovek se otřel o komiks, když stál u zrodu prvních filmových Supermanů s Christopherem Reevem, Genem Hackmanem a Marlonem Brandem. A zemřel i francouzský komiksový teoretik Richard Langlois (1941/42-2010).

Před dvěma lety se z dočasného komiksového důchodu k pilné práci vrátil americký kreslíř filipínského původu Ernie Chan, právě mu bylo sedmdesát. Šedesátiny oslavil Richard Pini, který tvoří literární, výtvarnou, nakladatelskou a manželskou dvojici s paní Wendy. Jejich asi nejznámějším počinem je série Elfquest z roku 1978. Čtyři křížky má na krku nezávislý kreslíř z Minneapolisu Steve Stwalley. A úctyhodných deset let oslavil webkomiks Narbonic, který vytrvale píše i kreslí Shaenon K. Garrity.

Ve spolupráci s Vhrstiho blogem.

Přidat komentář