RECENZE: Frank Miller, Sin City 1 - Drsný sbohem

Článek od: Martin Stručovský - 17.06.2010

Pojďte se s námi projít po Sin City - městě, kde to není narvané k prasknutí rytíři v nablýskaných zbrojích, krásnými princeznami ani černokněžníky. Tady se to totiž už odjakživa hemžilo chlápky s bouchačkami a šlapkami v oblečcích, co toho moc nezakrývají…

Naším průvodcem na první procházce městem hříchů je drsňák Marv. Chytrosti sice moc nepobral, zato síly má za tři a maminka ho naučila, jak se má muž správně chovat k dámě. Proto se rozhodne, že když jednoho rána po probuzení najde vedle sebe mrtvou prostitutku Goldie, která mu darovala nejlepší noc jeho života, nenechá její smrt nepomstěnou. Jenže než se naděje, jdou po něm muži zákona, protože mu vraždu automaticky přišijí pro jeho bohatý trestní rejstřík. Aby toho nebylo málo, do cesty se mu staví i zabijáci, poslaní pravým viníkem. Čím víc se  Marv ponořuje do vyšetřování, tím víc zjišťuje, že Goldie nebyla první obětí a že ve městě řádí sériový vrah s kanibalistickými sklony. Půda pod nohama je víc a víc horká a všechny stopy ukazují na člověka z vysoce postaveného místa…

Z prvotního popisu by se mohlo zdát, že v téhle hře půjde o boj mezi těmi hodnými a zlými. Opak je ale pravdou. Frank Miller svůj svět nezaplnil žádnými dobráky od kosti, ale zkorumpovanými politiky a policisty v jejich službách. Hrdiny pak najdeme mezi těmi, kteří žijí na okraji společnosti, nikdo se s nimi nemazlí a oni se nemazlí s nikým. Věčně mají oplétačky se zákonem a každý den musí bojovat o přežití v asfaltové džungli. Takový je i Marv – milovník kabátů, který přežívá ze dne na den, o budoucnost se moc nestará, ke štěstí mu stačí málo a ostatních si nijak zvlášť nevšímá. Jenže když někdo ublíží někomu z jeho blízkých, strašně se naštve a v té chvíli je lepší být od něj co nejdál. 

Samotné město je pak zkažené a prohnilé až do morku kostí a zjišťujeme, že lidský život tady nemá cenu zlámané grešle. Na prvním místě v žebříčku hodnot jsou peníze a moc. A ti, co nic takového nemají, se nemusí dožít dalšího východu slunce.

Sérii dnes tvoří sedm knih, z nichž ta první s názvem Sin City vycházela od června 1991 v Dark Horse Presents v sešitech 51-62. Všechny díly pak získaly své podtituly až při reedici kvůli filmové adaptaci Roberta Rodrigueze.  Dílo těží hlavně z podmanivé atmosféry americké drsné školy, jejíž věhlas šířili takoví osvícenci jako Dashiell Hammett (Dívka se stříbrnýma očima či Maltézský sokol) či Raymond Chandler (Hluboký spánek, Vysoké okno a řada dalších románů s populárním detektivem Philipem Marlowem). 

Největší kouzlo pak spočívá v samotném černobílém provedení komiksu, které odkazuje na film noir, který proslavili režiséři jako Billy Wilder (Pojistka smrti), John Huston (Maltézský sokol) a hlavně Orson Welles (Cizinec, Dotek zla etc.). To je výhoda pro všechny lidi, kterým se dělá nevolno z krve - díky tomuto barevnému provedení tu o červenou nezavadíte pohledem ani jednou. 

Kromě brilantního scénáře pak nesmíme opomenout kresbu. I o tu se postaral Frank Miller. A nutno říct, že tenhle chlápek má prostě talent na všechno. Celé to má švih a grafický román získává na obrovské dynamičnosti, takže vám nebude dělat ani na chvilku problém se do Sin city pořádně ponořit a vychutnat si ho naplno. 

Drsný sbohem má dnes po celém světě status kultu, o čemž svědčí prestižní Eisnerova cena v kategorii Nejlepší grafický román,  kterou získal zcela zaslouženě. Pokud se vám tedy nedělá nevolno z násilných scén, milujete ironické hlášky a detektivní zápletku, pak neváhejte ani chvíli. Popadněte vycházkovou hůl a pojďte společně s námi na výlet do Sin City. Naše cestovní agentura vám zaručuje, že na takový zájezd v životě nezapomenete.

Sin City - Město hříchu 1: Drsný sbohem /Sin City 1: The Hard Goodbye/
Miller, Frank

Nakladatel: Comics Centrum
Překladatel: Dana Krejčová
Obálka: Frank Miller
Redakce: Václav Dort, Eva Hartová
Rok vydání: 2005
Počet stran: 208
Rozměr: 155 x 235
Provedení: hardback
Stav: nové vydání
Cena: 439 Kč

Recenzi napsal: Martin Stručovský

Přidat komentář