KOMIKS: Mark Millar a Bryan Hitch, Ultimates II - Národní bezpečnost

Článek od: Martin Stručovský - 05.05.2010

Ultimates jsou zpět. A tentokrát se budou starat o blaho národní bezpečnosti…

Iron Man, Kapitán Amerika, Thor a další členové Ultimates se museli v předchozí části vypořádat s jedním ze svých řad, který se utrhl ze řetězu tak, že pozabíjel stovky lidí, za jejichž smrt se na začátku tohoto příběhu konala mše. Proto jsou první stránky Národní bezpečnosti dosti pochmurné.

Řady superhrdinského týmu jsou od posledních událostí poněkud oslabené, takže do něj přichází nové posily - lukostřelec Hawkey, proti němuž je Robin Hood neumětel, a krásná smrtelně nebezpečná Black Widow, která dokáže zamotat hlavu nejednomu muži, za což vděčí nejen svému perfektnímu ruskému přízvuku.

Naši hrdinové si nestačí ani pořádně odpočinout, protože nový úkol se objeví hned vzápětí. K Zemi se totiž blíží armáda emzáků, kteří bohužel postrádají jakékoliv charakterové vlastnosti E.T. mimozemšťana a svou touhou po uzurpaci modré planety se spíše podobají vesmírným návštěvníkům z jiného Spielbergova filmu - Války světů. Jak o těchto nepřátelích přibývají zmínky, odhalujeme, že se už kdysi jednou pokusili Zemi ovládnout spolu s nacisty, kteří jim posluhovali a využívali jejich vyspělou techniku.

Ultimates se nesou v obvyklém rytmu všech dvoudílných komiksů. Zatímco Nadčlověk byl ryze seznamovacího charakteru a zabýval se hlavně psychologií postav, pak Národní bezpečnost je zástupce akčního charakteru.

Bojové scény se tu vyskytují téměř od začátku a valí se na nás rychlostí horské laviny. A je jedno, zda v těchto scénách figuruje Black Widow s Hawkeym a vycvičenými vojáky nebo samotní Ultimates, kteří to naplno rozjedou až v závěrečné bitvě.

Všechny adrenalinové pasáže mají totiž ve výsledku jeden jediný účinek: bude vám při nich zaručeně tuhnout krev v žilách a běhat mráz po zádech.

Velkou zásluhu na tom má hlavně dokonalá kresba Bryana Hitche, která mi hodně připomínala kameru. Díky ní se tu hodně smazává rozdíl mezi komiksem a filmem. Hitch totiž hrdiny zachycuje v celé jejich velikosti, detailně představuje nohy na podlaze nebo ruce svírající zbraně. To dodává aktérům na větší životnosti a realitě a stávají se tak pro nás něčím víc, než jen obyčejnými figurkami na papíře.

Mohlo by se tedy zdát, že akce si tu pro sebe uzurpuje všechnu pozornost, ale není tomu tak. I psychologie tu má své místo a projevuje se hlavně na prohlubování přátelství mezi všemi superhrdiny a dále pak na vyvíjejícím se vztahu Kapitána Ameriky k paní Pymové, pro niž by milovník americké vlajky udělal první poslední.

Ovšem největší rolu tu opět hraje Millarův smysl pro humor, který tomu všemu dodává na obrovské čtivosti a vtipnosti. Občas jsem si říkal, kam ten chlápek chodí na hlášky jako: „Svatá matko boží. Já myslel, že ten chlap je pacifista." „Pacifista s děsně velkým kladivem, generále." Nebo: „Tohle je tvůj velký plán? Vezmeš bombu a hodíš ji do Narnie?"

Při čtení Ultimates vám bude zaručeně líto, že Mark Millar nepíše beletristické knihy, protože čtenáři by mu je s radostí brali z rukou rychlostí větru, stejně jako to dnes dělají s jeho komiksy.

Takže jací jsou vlastně Ultimates ve výsledku? Na jednu stranu nejsou žádným přelomovým dílem v oblasti grafických románů. Spíše takovou větší a chutnou jednohubkou, která na čas ukojí váš čtenářský hlad, ale sto procentně vás nenasytí.

Na druhé straně se ale jedná o vydařený restart jedné legendární série, z níž koneckonců čerpají oba díly filmového Iron Mana a v budoucnu z nich budou čerpat Avengers, kteří vtrhnou na plátna kin za dva roky. A to už jsou sakra dobré důvody, proč po tomhle grafickém románu sáhnout.

Ultimates: Národní bezpečnost (recenze první části s podtitulem Nadčlověk)
/The Ultimates: Homeland Security/
Millar, Mark - Hitch, Bryan

Nakladatel: BB art, Crew
Překladatel: Marek Barányi, Pavel Švanda
Obálka: Bryan Hitch
Redakce: Mirka Jarotková
Rok vydání: 2009
Počet stran: 192
Rozměr: 170 x 260
Provedení: paperback
Cena: 399 Kč

Přidat komentář