RECENZE: Dean Koontz, Tajemný Thomas (Odd Thomas 5)

Článek od: Lucie Koucká - 12.09.2013

Odd Thomas, dvaadvacetiletý mladík, dříve palačinkář v městečku Pico Mundo, nyní potulný bojovník se zlem, je hlavním hrdinou již pátého dílu stejnojmenné série. Denně vídá duchy, vlastně ho doprovázejí celý život, těžko se může soustředit na něco náročného, proto ty palačinky. Prodlévající duše se mohou Odda dotýkat a on jich, dokonce cítí jejich teplou pokožku. Jen si s nimi moc nepokecá, nemohou mluvit, ale mohou pomáhat a sami leckdy pomoc potřebují. Jenže to není všechno. Thomas má zvláštní nadání, intuici, jakýsi psychický magnetismus, s jehož pomocí nachází osoby a věci, dokonce mívá prorocké sny. Slovy Odda, má prostě detektor všemožných hovadin.

Tento dar ho přitáhne, spolu s Annamarií, psem Rafaelem a druhým, ovšem přízračným psem do prosluněné Kalifornie na místo zvané Rosaland, což je rozlehlé panství postavené v roce 1922 tiskovým magnátem Constantinem Cloycem, jemuž nyní vládne Noah Wolflaw. Ten požádal  Annamarii, aby byla jeho hostem, a sám se tomu pozvání diví, neboť devatenáctiletá, nijak výjimečná a navíc těhotná dívka není jeho typ. Není ani Thomasovou milenkou, i když mu říká podivíne, stejně jako jeho jediná životní láska Stormy, která tragicky zahynula a již si Odd neustále připomíná. Kartičku s nápisem „Jste si souzeni navěky“ nosí pořád u sebe.

Rosaland bez růží je místem zla, spíš peklem než nebeským rájem, což je Thomasovi hned jasné. Zjevuje se mu duch ženy na černém hřebci, a tak začíná zoufalé hledání toho, kdo potřebuje pomoc. Kéž by na Rosalandu pouze strašilo, s tím by se vyrovnal, ale bohužel není to tak jednoduché. Nejenže se neustále mění realita na rozlehlém pozemku i uvnitř budovy a nefungují přírodní zákony, ale postupně se odkrývají děsivá tajemství, která Roseland drží pod pokličkou skoro jedno století. A aby toho ještě nebylo málo, se změnou reality přicházejí krvelačné nestvůry z jiné časové roviny. Také sny o Osvětimi a druhé smrti – nejdříve zlomit, zabít duši, pak fyzická likvidace – Oddovi na klidu nepřidají. Problémy nabývají apokalyptických rozměrů.

Tajemný Thomas není moc trefně zvolený název knihy, v originále je to Odd Apocalypse, což je výstižnější. Thomas není tajemný, tajemná je Annamaria, Zvonečková paní. Už jen to, že hrdinu oslovuje "mladý muži", je podivné. Sama tvrdí, že nemá příjmení, a pravé jméno prozradí, až bude čas. Také lidé na ní zvláštně reagují, a nejen oni, ale i jiné bytosti. Protipólem záhadné Annamarie je postava, ne úplně živá, o které se naopak skoro všechno všeobecně ví. Je to slavný vynálezce a fyzik, přesto zde svým intelektem a schopnostmi čtenáře šokuje a donutí ho otevřít si Wikipedii a leccos si ověřit.

Deana Koontze, mistra našich nejtemnějších nočních můr, jistě není třeba představovat. Je uznávaným světovým autorem a mnoho jeho děl bylo přeloženo i do češtiny. Čtenáři měli možnost se s nepřekonatelným palačinkářem setkat již ve čtyřech dílech (Podivný Thomas, Věčný Thomas, Bratr Thomas, Ztracený Thomas). Příběhy jsou psány v ich-formě v podobě memoárů. Jak sám Odd zmiňuje, musí do jisté míry udržet lehký tón, protože látka je sama o sobě dost pochmurná. Psal by tak jen pro úzký okruh zatrpklých nihilistů a depresáků a nepodařilo by se mu oslovit ostatní čtenáře a nabídnout naději, která je centrem příběhů. Proto je text prošpikován černým humorem a pověstnými hláškami.

Dean Koontz je dokonalý profesionál, dokáže proto námět zpracovat do čtenářsky velice atraktivního příběhu namíchaného z ingrediencí, které používá i v jiných svých knihách, což však ve svém důsledku vede k tomu, že si jsou jeho knihy někdy podobné. To je problém i Tajemného Thomase, neboť ani nevyčnívá ani nezapadá, stejně jako předešlé díly série. Výjimkou byl emočně silný a slibný Podivný Thomas. Ale abych byla objektivní: Tajemný Thomas je dobrým oddechovým čtivem přinášejícím vše, co čtenář od dobrého příběhu očekává, a ani není nutná znalost předešlých dílů série. V knize nenajdete příliš kruté ani krvavé scény či vulgarismy, takže výsledné dílo je akceptovatelné pro širokou čtenářskou obec a té je také určeno.

Tajemný Thomas /Odd Apocalypse/ 
Koontz, Dean 
Nakladatel: BB art
Překlad: Zuzana Pokorná
Obálka: Bohumil Fencl
Redakce: Marie Černá, Jan Řehoř
Rok vydání: 2013
Počet stran: 312
Rozměr: 150 x 210
Provedení: hardback
Cena: 249 Kč

 

Komentáře

Už ho mám zarezervovanýho v knihovně :-) Dřív jsem od Koonze Thomase četla, tak se k němu zase obloukem vrátím. Díky za připomenutí :-) A koukej sáhnout zase po nějaké scifárně :-)

Jak se dalo očekávat, tak jsem nevydržela. Atmosféra přesně jako v knize (první díl), ktreré se scénář dost drží. Není to žádný horor, nemrazí vás v zádech, je to odlehčená podívaná se silným emotivním koncem. Jistě, dalo se leccos vytknout, ale proč bych to dělala, jde o celkový dojem a ten se vyvedl, je to kniha převedená do obrazů. Koontz musí být spokojený. Sommers má u mě jedničku, kamera, střih, efekty, přesně co rozpočet dovoloval. Yelchin je divný a neokoukaný a přesně se na roli Odda hodil, zmýlila jsem se. Kdo má Thomase rád ať neváhá.

Přidat komentář