KOMIKS: Wiebe - Upchurch - Šejić, Krysí královny 2: Do dáli se vinoucí chapadla N'Rygothova

Článek od: Karolína Poláčková - 12.09.2019

Nezáleží na tom, zda jste reformovaný asasín nebo chlastem nasáklá žoldnéřka – minulost vás vždycky dožene. Možná v podobě pomsty, bývalého manžela nebo řady nevítaných flashbacků vyvolaných obřími chapadlatými monstry a jejich přinejmenším magickým pohledem.

Druhé dobrodružství Krysích královen začíná přesně tam, kde to minulé skončilo, tedy na divoké party na oslavu ubránění města Palisády. Po noci plné drog, alkoholu a lásky však bohužel na čtveřici svérázných žoldnéřek nečeká klid. Druhá pětice sešitů série představuje poměrně ucelený samostatný příběh, při kterém je Palisáda opět v ohrožení. Nechybí nic, co jsme již viděli v prvním díle – podivné potvory, krvavé bitvy, latinsky znějící kouzla explodující v ohňostroji barev a hláškující čtveřice hlavních postav.

Už jen ty hlášky a přehlídka sprostých slov stojí za to, abyste tento komiks otevřeli. Těžko říct, kde se při překladu Darek Šmíd inspiroval, nicméně vulgarismy, které najdete v Krysích královnách, snad opravdu nenajdete nikde jinde. A že mohou takové barvité pokřiky z úst bojujících dam znít nepřirozeně? Právě o to patrně autorovi jde. Aby to bylo celé lehce parodické a absurdní. Místy Wiebe opravdu tlačí na pilu humoru možná víc, než by bylo záhodno, ale když dojde v příběhu na rozhodující okamžik, dokáže bez problému a navážno vystihnout dramata jednotlivých postav.

Postavy jsou sbírkou všemožných archetypů, na které jste v žánru fantasy kdy narazili. Složením lehce odrážejí takovou kampaň v DnD – máme tu ústřední propracovanou čtveřici a pak ty ostatní, kteří (až na výjimky) hrají jen druhé housle a až na to, kterou zbraní rády zabíjí skřety, toho moc nevíme. Pokračování Krysích královen jde více do hloubky než úvodní díl, dozvídáme se něco o minulosti tohoto potrhlého a podivného sesterstva. A něco málo i o reáliích celého světa mimo Palisádu.

Po Rocu Upchurchovi, jehož přehledná a čistá kresba provázela příběh až do osmého sešitu, převzal otěže vizuální podoby komiksu Stjepan Šejić. Změna je to poměrně plynulá, postavy ostatně mají tak charakteristický vzhled, že jsou bez problému k poznání. Umělecký nádech a temnější spektrum barev dobře podtrhlo atmosféru finálního boje a jeho dramatičnost. Dočkali jsme se i lehkého nájezdu na příště a grafických bonusů na konci knihy.

Do dáli se vinoucí chapadla N´Rygothova je nejen pekelně dlouhý název, ale také pekelně zábavná jízda, která vám vydrží stěží na jeden krátký letní večer. Autoři se postarali o čtivý komiks, který má potenciál oslovit i ty, kteří běžně s tímto médiem nepřijdou do styku. Samozřejmě, humor a pojetí Krysích královen nemusí zachutnat každému – je to přece jen přepálené, odvážné a sprosté, zároveň je to ale svým způsobem velmi milé čtení, které vás přinutí nostalgicky zašilhat po klasickém papírovém RPG. Druhý díl si navíc s příběhem hraje ještě o něco lépe než ten první – kromě přečtení ale mohu doporučit ještě jednu věc. Udržujte komiks z dosahu dětí, mohly by totiž češtináře ve škole překvapit takovou sprosťárnou, kterou sám v životě neslyšel.

 

Kurtis J. Wiebe, Roc Upchurch, Stjepan Šejić – Krysí královny vol. 2 – Do dáli se vinoucí chapadla N´Rygothova
Nakladatelství: Crew
Počet stran: 136, brožovaná
Rok vydání: 2019
Překlad: Darek Šmíd
Cena: 349 Kč

Přidat komentář