RECENZE: Hubertus Rufledt, Helge Vogt, Alisik 2: Zima

Článek od: Renata Staurovská - 11.03.2019

Pamatujete si na Alisik? Mrtvá holka, která jako by z pera vypadla samotnému Timu Burtonovi. Je mrtvá a spolu s dalšími duchy přečkala na svém hřbitově úspěšně už jedno roční období. Teď na její náhrobek napadla vrstva čerstvého sněhu a přišel čas ji opět navštívit.

Na svůj úděl už si zvykla a s ostatními duchy – postmortály dělá vše pro to, aby jim čekání na rozsudek co nejrychleji utíkalo. Ozdobí si na hřbitově vánoční stromeček a dávají si dárky, koulují se a zpívají koledy. Alisik se dále schází s Rubenem, slepým chlapcem, který jako jediný slyší hlasy mrtvých. Pomáhá mu v jeho pátrání po muži, který způsobil nehodu, při které mladík přišel o zrak, a sama přitom poodhalí roušku tajemství svojí minulosti.

K tomu všemu přestává na hřbitově být pro duchy bezpečno – napadne je příšera z říše mrtvých a bagry, které jako by se zalekly prvního sněhu, se opět dávají do pohybu. A co se vlastně stane s duchem, jehož náhrobek a tělesné ostatky budou rozbagrovány? To zatím nikdo neví…

Pokračování komiksové série Alisik 2: Zima se příběhově příjemně rozjíždí a mladá mrtvá dívka je čtenářům stránku od stránky sympatičtější. Některé otázky z první části byly zodpovězeny, několik málo jich přibylo. A je jich tak akorát, abychom po přečtení začali nedočkavě vyhlížet další díl. Pánové Hubertus Rufledt a Helge Vogt očividně ví, co dělají.

Alisik 2: Zima je opět prokládána pravidly pro postmortály a básněmi a úvahami z hlavy hlavní hrdinky. Ty se zdají být o něco dospělejší a hlubší, a ani Alisik už není ta ustrašená holka jako v předchozím díle. Sami jsme zvědavi, čím nás překvapí příště.

Pokud jste recenzi na první díl propásli, můžete si ji přečíst zde. A pro všechny, kdo si Alisik zamilovali tak jako my už napoprvé, vězte, že druhý díl je ještě lepší než ten první. Přináší více příběhu, akce a napětí, zároveň si ale zachovává zdařilou atmosféru a živé, místy až bizarní ilustrace.

Tak na co ještě čekáte? Alisik na svém hřbitově už netrpělivě přešlapuje. Je sice mrtvá a má studené ruce, ale stačí chvilka v její společnosti a vykouzlí vám úsměv na tváři, ať už jste mrtví nebo živí. Uvidíte.

Alisik 2: Zima
Hubertus Rufledt

Nakladatel: Crew
Počet stran: 92
Rok vydání: 2018
Překlad: Petr Jan Vinš
Vazba: pevná
Formát: 240x170 mm
Cena: 249 Kč


 

Přidat komentář