FILM: Temná věž aneb jak čtyři scénáristi vařili dort

Článek od: Martin Stručovský - 27.08.2017

Před mnoha a mnoha lety si Stephen King, který studoval na vysoké škole, pod vlnou inspirace jisté básně a zeleného papíru vysnil velkou epickou ságu o pistolníkovi Rolandovi. V roce 2004 spatřil světlo světa závěrečný knižní díl nazvaný Temná věž. A o třináct let později konečně dostáváme filmovou adaptaci. Stálo to dlouhé čekání za to?

Kolem filmové verze věže se za těch několik let od prvního oznámení o chystaném natáčení vystřídalo nepřeberné množství herců – od Javiera Bardema až po Vigga Mortensena. Na režijní sesli tomu nebylo jinak. J. J. Abrams. Ron Howard. Prostě slavná velká jména, byť já bych u toho projektu viděl asi nejradši Abramse a Mortensena (který nám od Aragorna nezakotvil v žádném větším filmu). Nakonec ale padlo rozhodnutí, že k Temné věži poputuje Idris Elba pod režijním dohledem Nikolaje Arcela. Jak jinak, většinová populace naší planety měla největší problém s Elbou, který je jinak skvělý herec. Ale to víte, herecké schopnosti jsou dneska lidstvu ukradené. Naopak Arcel probouzel alespoň jisté naděje. Byť to samozřejmě není vizionář o síle Petera Jacksona v době, kdy adaptoval Pána Prstenů, nebo J. J. Abramse. První trailery pak skóre vylepšovaly o trochu víc. Ale to bylo jen mámení smyslů.

Temná věž dopadla přesně tak, jako dopadají filmy, na kterých pracují čtyři scénáristi. Jako když pejsek s kočičkou dělají dort a nedokážou se domluvit na společné vizi. Takže do pekáče naházejí všechno, co mají po ruce s tím, že to nějak dopadne. A dopadlo to bohužel blbě. Ze závěrečných titulků je totiž patrné, že film vznikl na motivy celé ságy o Rolandovi. Což je asi jako kdybyste se pokusili vmáčknout Pána Prstenů/Harryho Pottera (doplňte si libovolnou fantasy ságu o sto dílech) do stopáže o devadesáti minutách. Film představí Rolanda, jeho nemesis Muže v černém a Jakea a pak vás protáhne po milionu lokacích, přičemž fantasy svět vypadá, jako kdyby ho vytvářela parta kámošů o víkendovém larpu. A neměla po ruce zrovna moc peněz. Naštěstí se tu pořád něco děje, Elba a McConaughey film táhnou kupředu jak dva tažní koně, takže se ani na chvíli nenudíte. Věž vám k tomu prostě nedá šanci. Na druhou stranu trousí velké množství otázek, ale už nenabízí odpovědi, na které pro samé zběsilé tempo nezbývá prostě čas. Jako kdyby měl být několika milionovou reklamou na knihy a pobízel vás k jejich čtení. Pokud ano, tak se to zrovna dvakrát nepovedlo.

Temná věž mohla být novým Pánem Prstenů. Místo toho je ale devadesátiminutovým fantasy béčkem, u kterého si za pár let budeme pojídat brambůrky, až ho bude odpoledne vysílat nějaká televize po své úspěšné reality show. Což je pro současný stav žánru v kinech docela velká podpásovka. Nezbývá doufat, že to Hollywood za pár let zkusí znovu. A líp. Mimochodem, závěrečný souboj mezi Rolandem a Mužem v černém se povedl. To zase jo.

Temná věž
Režie: Nikolaj Arcel
Scénář: Akiva Goldsman, Jeff Pinker, Anders Thomas Jensen, Nikolaj Arcel
Hrají:  Idris Elba, Matthew McConaughey, 

 

Přidat komentář