KOMIKS: Mike Carey, Peter Gross, Mezi řádky 2: Informátor

Článek od: Tereza Kadečková - 07.07.2016

Tom Taylor je po událostech první knihy v pořádném maléru. Má stanout před soudem za vraždu šesti lidí. Ale ještě předtím je převezen do francouzského vězení, které stojí na místě, kde před stovkami let proběhl masakr, o němž se dodnes zpívá v písni o Rolandovi.

Tom se dostává hlouběji do příběhu. Pořád neví, co se děje a odmítá byť jen zmínku o tom, že by mohl být postavou z knihy. Jeho odmítavý postoj ale nebrání, aby mu někdo šel po krku a aby ho média pořád neměla ve svém hledáčku. A když vás chce někdo oddělat, tak zrovna vězení je tím nejhorším místem, kde můžete být.

První kniha Tommy Taylor a falešná identita jen otevřela dveře a naznačila, jakým směrem by se mohl příběh dál ubíhat. Mezi řádky 2: Informátor udělal ten pomyslný krok a prošel dveřmi do fantaskního světa, kde se fiktivní postavy mohou stát skutečnými, mohou procházet příběhy, a kde mají knihy takovou sílu, že jsou pro ně čtenáři ochotní položit život.

Mike Carey pokračuje ve vyprávění Tomova příběhu. Ten má stále problém se smířit s tím, že se kolem něj dějí podivné věci a i tváří v tvář okřídlené kočce bude tvrdit, že ji nevidí. Ale i nevěřící Tomáš časem otočil a tak je Tom donucen začít okolnosti přijímat. Mike Carey umí vyvinout na postavu všechny možné tlaky, v tomhle případě zobrazované především médii.

Nejen hlavní postavou je ale příběh živ, velký prostor ve druhém díle dostává i ředitel věznice a jeho rodina. Claude Chadron si bere Tomův případ osobně, protože jeho děti jsou velkými fanoušky knih Tommyho Taylora. Jeden by řekl, že až příliš velkými fanoušky. Odbočka k obyčejné rodině krásně vykresluje, jak čtenáře, a hlavně ty mladší, umí příběhy ovlivnit, a co pro ně znamenají.

Mezi řádky kombinuje thriller, fantasy, horor a nezapomíná na přesah, jenž přináší mezi řádky. Mluví o tom, co příběhy dokázaly v minulosti, co pro nás znamenají dnes a jak přežívají. To celé doprovázené příjemnou kresbou Petera Grosse. Pochvalné ódy na zadní obálce nejsou jen na oko, Mezi řádky čtenáře nejen zabaví, ale hlavně donutí přemýšlet a třeba se vrátit k nějakým těm knihám, které tak rádi četli v dětství.

Galerii si můžete prohlédnout zde

Hodnocení: 90%

 

Mezi řádky 2: Informátor

Scénář: Mike Carey

Kresba: Peter Gross

Nakladatelství: Crew

Vazba: Brožovaná

Rozměry: 167 x 258 mm

Počet stran: 168

Rok vydání: 2016

Cena: 429 Kč

Přidat komentář