KOMIKS: Hadžime Isajama, Útok titánů 5

Článek od: David Hálek - 23.11.2015

Po trochu slabším čtvrtém dílu se k vám ohromní hromotluci vrací ve vší parádě. I když tam vlastně moc nejsou.

 

Taky jste měli po dočtení posledního Útoku titánů pocit, jako že série trochu ztrácí dech a po ukončení oblehání a významného příběhového úseku vás čeká slabší období mezi arky? Je mou povinností vás radostně informovat, že mezidobí je nejenom dost krátké, ale je následováno možná ještě zajímavějším příběhem. Ba co víc, i ona pauza je sama o sobě dost zajímavá. Kdo na dílo Hadžime Isajamy zanevřel, ať zase rychle odnevře.

Nebudu to dále zdržovat. Eren má průser. Je prostě v hajzlu. Čeká jej vojenský soud, který má za úkol rozhodnout o jeho osudu – zemře jakožto testovací subjekt, který možná pomůže lidstvu zčásti pochopit tajemství Titánů, nebo bude využit jako zbraň k boji proti nim. V této části se vám představuje nový aspekt společnosti – náboženství. Dle chování zástupců víry během slyšení lze usuzovat, že církev má vcelku veliký vliv, ale je vidět, že jejich argumenty jsou vedeny strachem z Erena a jeho ničivého potenciálu, a ne z náboženských zásad.

Zjistíte ale, že Eren nebyl první pokusný králík. Setkáte se totiž se členkou průzkumnické jednotky, jež je Titány tak neskutečně fascinovaná, že jí bylo dovoleno provádět na přeživších obrech experimenty. Její nadšení a entusiasmus jsou až nakažlivé a její metody nevybíravé, ale přeci to je ona sama, a ne Titáni, kdo při testování cítí bolest. Její přítomnost vnáší do situace trochu humoru a optimismu, aniž by její důležitost byla jakkoliv zpochybněna.

Na konci knihy vás čeká začátek nového příběhu. A začíná tak, jak byste čekali. Špatně. Dost špatně. Část průzkumníků narazí na něco, co nikdo z nich nečekal. Na inteligentního titána. A k tomu všemu jsou zničeny teorie o bezpohlavnosti Titánů, jelikož nový příchozí je zcela jasně žena - Titánka.

Po scénáristické stránce mi tento prostor mezi arky přišel velmi povedený. Isajama názorně ukázal, že Útok nemusí být dobrý a kvalitní jen tehdy, když je krvavý a násilný. Nemusí nikdo umírat a trpět jak zvíře (nepočítáme-li testované Titány), aby se nám dostalo dobrého materiálu. Rozhodování o Erenově smrti má stejnou emocionální hodnotu jako rozhodování kadetů o tom, k jaké jednotce se nakonec přidají. Všude je vidět strach, ne však z řádících kolosů, co si to šinou ulicemi, ale z nejasné budoucnosti, která mnohé čeká, a ne každý se jí dožije.

Pokud ale nebudete po přečtení tohoto klidnějšího dílu tak dobře naladění jako já, nemějte vůbec strach. V následující knize vás čekají Titáni takoví, jaké je znáte a máte rádi: krvaví, násilní, bolestiví a plní smrti.

Galerii si můžete prohlédnout zde

Celkové hodnocení: 80%

 

Útok titánů 5 (Shingeki no Kyojin, vol. 5)

Scénář a kresba: Hadžime Isajama

Překlad: Anna Křivánková

Datum vydání: 14. 10. 2015

Nakladatelství: Crew

Vazba a rozměry: Brožovaná, 113 x 175

Počet stran: 196

Cena: 189 Kč

Přidat komentář