KOMIKS: Ben Avery, Potulný rytíř

Článek od: David Hálek - 17.06.2015

Komiksové zpracování povídky modly moderní fantasy.

George R. R. Martin je v dnešní fantastické scéně dost silné jméno. Fanoušci knižní série netrpělivě čekají na šesté pokračování jeho Písně ledu a ohně, Vichry zimy, o kterých si můžete něco přečíst v červnové Pevnosti, a milovníkům seriálu skončila pátá série pořadu, který se literární předlohou inspiroval. Knihy ani další řady seriálu se nedočkáme až do příštího roku, ale díky vydavatelství Crew si můžeme užít kousek Martinova světa a ušetřit si dlouhé čekání.

Rytíři Sedmi království jsme vás čtenáře informovali na sklonku minulého roku. Nakladatelství Argo pro nás připravilo soubor tří povídek odehrávajících se v období sto let před událostmi Písně ledu a ohně a jednalo se o moc hezkou zastávku v Západozemí, kterou ocenil mnohý milovník Martinova fiktivního světa. Potulný rytíř je první povídka, jež se k nám dostala i v komiksové podobě.

Příběh se vůbec nezměnil, avšak půl roku po přečtení Rytíře se jednalo o příjemné připomenutí. Čerstvě pasovaný rytíř Dunk se rozhodne, že pojede na turnaj. Udělá si pro sebe jméno, vydělá si pár zlatých jelenů a dostane se do služeb nějakého lorda, pod jehož praporem bude bojovat a v jehož halách bude chlastat medovinu. Na jeho cestě se k němu přidá chlapec Egg, ze kterého Dunk udělá svého panoše. Všechno se to ale zvrtne, když Dunk ochrání pohlednou loutkářku před členem královské rodiny. Z turnaje o slávu a peníze se stane zápas o přežití. A všichni víme, jak taková situace vypadá v Martinově podání.

Jelikož se jedná o tentýž příběh, má i tytéž problémy. Jména. Tunu jmen. Všichni lordi, rytíři, králové, princové a správci mají jména, která si buď zapamatujete, nebo budete ztraceni. Oproti knize je to ale ještě horší. Na žádné dlouhé představování a popisování tu zkrátka není prostor, a když jsem komiks dočítal, stále jsem měl problém přiřadit si k obličeji jméno a ke jménu všechny příbuzné a další důležité informace. Je toto tolik, že jsem mnohdy až nedokázal držet krok.

Druhý problém, se kterým se komiksová adaptace potýká, souvisí s kresbou. Ta ač je detailní, přehledná a poutavá, je nesmírně barevná. Píseň ledu a ohně je pochmurná série imitující temné časy středověku a všeho, co k němu patří. Dostalo se mi ale barevné omalovánky, díky které celý komiks působí jako příběh chrabrých rytířů, přenádherných pan a udatných skutků.

A tak to přeci není. Potulný rytíř, stejně jako celá Píseň ledu a ohně, je pochmurný příběh o násilí, politickém hašteření, erotice a smrti. A Dunkovo dobrodružství není výjimkou. Kvůli své hlouposti a jednoduchosti působí Dunk jako anomálie ve světě, kterému vládnou mocichtiví šílenci a násilníci. A jako takový je třeba jej příště představit.

Celkové hodnocení: 70%

 

Potulný rytíř (The Hedge Knight)

Scénář: Ben Avery

Předloha: George R. R. Martin

Kresba a malba: Mike S. Miller & Mike Crowell

Překlad: Richard Podaný

Nakladatelství: Crew

Datum vydání: 25.5. 2015

Vazba: Vázaná s přebalem

Počet stran: 176

Cena: 389 Kč

Přidat komentář