KOMIKS: Snyder, Lee, Williams - Superman Nespoutaný: Kniha první

Článek od: David Hálek - 01.04.2015

Supermana není nikdy dost! Zvláště, když je dobrej a na pokračování!

Autor skvělého dvoudílu Soví tribunál a Soví město Scott Snyder se spojil s posádkou ze Supermana, a společně se pustili do epického příběhu o největším hrdinovi. Vážně to mohlo dopadnout jinak než skvěle?

Nemyslím si. Superman Nespoutaný má snad jen jednu velikou chybu. Je to pouze první část ze dvou. A to znamená, že čtenáři musí počkat na druhou, která všechno ukončí, a pokud Snyderovi nepřeskočí, nebo nepřenechá otěže Grantu Morrisonovi, je úspěch zaručený. A do toho všeho úchvatná kresba od Jima Leeho a Scotta Williamse, na kterou jsme zvyklí ze série Superman? Sem s tím!

Superman má trochu problémy. Neustále jej otravuje teroristická skupina snažící se o zničení veškeré technologie, neboť věří, že všechen pokrok je výsledkem snažení robota nepocházejícího ze Země.

Své o tom ví i generál Lane. Se Supermanem si zrovna nerozumí a jen s krajním odporem je ochotný mu vysvětlit, jak se věci mají. Superman díky tomu potká bombu, která je zodpovědná za Hirošimu. Doslova. Je starší, zkušenější a silnější než on a pracuje pro americkou armádu. Superman má šanci se něčemu přiučit (samopal z laserových očí byl vynikající), ale stále si musí krýt záda, kdykoliv se totiž může stát, že mu jeho nový nebezpečný kamarád půjde po krku.

Setkáme se i s Lexem Luthorem, který je zde představený jako utopista s myšlenkou dopřát světu nekonečnou energii, ale krapet mu rupne v plešaté hlavě (překvápko!). Stejně tak uvidíme i pracovně vytíženou Lois, jež se ne zrovna příjemným způsobem dozví pravdu o moderní technologii a teroristech, kteří ji chtějí vypnout.

Jako příběh na pokračování splnil Superman Nespoutaný svůj úkol: představil situaci, aktéry a skončil přesně v tom momentu, který všichni nesnášíme – za dunivých tónů náhle odhaleného tajemství a s jasným nápisem "To be continued". A teď už jen počkat na bezpochyby epické zakončení a doufat, že to Snyder nijak nepo**re. Má očekávání jsou veliká a rád bych je viděl naplněná.

Celkové hodnocení: 90%

 

Název: Superman Nespoutaný: Kniha první (Superman Unchained #1 - 5)

Scénář: Scott Snyder

Kresba: Jim Lee, Scott Williams

Překlad: Martin D. Antonín

Nakladatel: BB/Art

Datum vydání: 26.11.2014

Vazba a rozměry: Brožovaná, 168 x 258

Počet stran: 152

Cena: 399 Kč

 

Přidat komentář