KOMIKS: M. Carey, Lucifer I: Ďábel vchází do dveří

Článek od: Martin Stručovský - 21.09.2014

Ďábel vchází do dveří. Ačkoliv daleko vhodnějším podtitulem by v tomto případě bylo Ďábel vykopává dveře.

Při slovech Lucifer a Ďábel se většině lidí vybaví bytost s rohy, kudrnatými vlasy a kopyty. Prostě takový typický český čert, páchající zlo. Takže upřímně – kdo by o někom takovém chtěl vyprávět komiksovou ságu? 

Náš Lucifer se poprvé objevil v jiné slavné komiksové sérii – v samotném Sandmanovi, kde byl důležitý. Jenže Sandman to byl příběh Pána snů a Lucifer zase tak velkou roli neměl. Což bylo tvůrci Sandmana Neilu Gaimanovi líto. V jeho očích měl totiž Lucifer velký potenciál. Čímž se dostáváme zpátky k otázce – kdo by chtěl Luciferův příběh dál rozvíjet? Gaiman si dlouho myslel, že nikdo a každý scénárista, s nímž se sešel, odmítl. Až se jednou objevil Mike Carey a osiřelého Lucifera se ujal.

Na úplný začátek jedna rada – oprostěte se od představy rohaté postavy. Kdepak kopyta a rohy. V podání Mika Careyho (který ho přejal od Gaimana) je Lucifer nádherně vypadající blonďák, prostě andělské stvoření, jak se sluší a patří. Jenže je to strašný parchant, co lže, podvádí a manipuluje s lidmi, aby vždycky vytěžil co nejvíc ve svůj prospěch. Je to tedy přesně ten typ postavy, kterou si jen tak nezamilujete. Ale věřte mi, stačí chvilka v jeho přítomnosti a i přes jeho neduhy podlehnete jeho kouzlu. Kdysi měl i křídla a vládl peklu. Ale to bylo kdysi, křídla už dávno nemá a jediné čemu šéfuje, je jeho bar, kde mimo jiné hraje i na piáno.

Na svou stranu si vás získá hned u prvního příběhu Světlonošova cesta. Máte rádi přání? Tak to byste si měli dávat pozor. Přání se můžou totiž splnit a někdy to nemusí dopadnout dobře. Svoje o tom ví i hrdinka Světlonošovy cesty, která se po boku Lucifera vydává napravit jednu velkou chybu. Hned tady Carey ukáže, že za Neilem Gaimanem rozhodně nezaostává ani ve spisovatelském umění ani v množství fantazie. Zjistíte, že Lucifer prostě není jako ostatní hrdinové, a že kope především za jeden tým. Svůj vlastní. Světlonošova cesta je velice slušná představovačka, která nabudí váš zájem. Ale teprve Šest vyložených karet tuhle ságu pořádně nakopne. Jen z USA se přesuneme spolu s naším hrdinou a jeho věrnou Mazikeen do Německa. I tentokrát sledujeme děj přes optiku několika postav. Šest vyložených karet ze všeho nejvíc připomíná utahující se smyčku – začíná se hodně pomalu, ale ke konci se provaz pořádně utáhne, dějové linky se protnou a Carey vám připraví skutečně brilantní finále. A dostáváme se k poslednímu příběhu – Od narození s mrtvými. Jeho hrdinkou je malá holka Elaine, která chce najít a dostat vraha svojí kamarádky Mony. Od narození s mrtvými obsahuje velkou dávku detektivky a duchařiny a nabízí docela zajímavou pointu. Tentokrát se ale Carey na Lucifera takřka vykašlal a většinu děje vypráví právě přes optiku malé Elaine. Což pro mě osobně byl u třetího a tedy posledního příběhu docela šok a chvilku mi trvalo než, jsem si na změnu ve vyprávění zvykl. Naštěstí pro nás je ale Elaine dost sympatická dívka a podle všeho by měla hrát v budoucnu ještě docela velkou roli.

Luciferova sága tedy začíná velmi dobře. Mike Carey má obrovskou fantazii a nebojí se sáhnout po takových tématech jako je neonacismus, homosexualita nebo smrt dětí. Nedělá mu problémy vyprávět příběh z pohledů více postav a zvládá i dětské postavy, což je velký plus. A samozřejmě se nebojí odvážných, takřka erotických scén. Ano, přátelé, tohle je (komiksová) sága, která má živoucí, propracované postavy a uvěřitelný svět. A já už se nemůžu dočkat, až se tam znovu vrátím. A vy byste u toho taky neměli chybět.

Lucifer 1. Ďábel vchází do dveří
Scénář:
Mike Carey
Kresba: Scott Hampton, Chris Weston, James Hodgkins, Warren Pleece, Dean Ormston
Nakladatel: Netopejr, Crew
Překlad: Štěpán Kopřiva
Obálka: Duncan Fegredo
Redakce: Jiří Pavloský, Filip Gotfrid
Rok vydání: 2007
Počet stran: 160
Rozměr: 170 x 260
Provedení­: hardback
Cena: 399 Kč

 

Přidat komentář