AUDIOKNIHA: Vilma Kadlečková, Mycelium I.: Jantarové oči

Článek od: Lucie Koucká - 17.09.2014

Na planetě Össe se říká, že nejdůležitější věci se odehrají skrytě. A tak je to i v tomto příběhu – jsme svědky intrik, mistrné manipulace a bojů o moc, který je vlastní nejen mimozemšťanům. V šestadvacátém století lidstvo využívá myceliálních technologií Össeanů a tak je schopno udržovat spojení s vesmírem. Ovšem teokratická společnost v čele s Církví Akkütlixovou nedá nic zadarmo, nebezpečí je reálné a nejsou to jen rituální drogy, rozkládající lidskou vůli, kterých je třeba se bát. Strach má i jiné podoby a týká se každého z hrdinů. Není to přímá akce, spíše vnitřní zápasy postav a mentální souboje, co hýbou dějem.

Před režisérkou Jitkou Škápíkovou stál nelehký úkol zvukově ztvárnit, vystihnout a přiblížit odlišnou mimozemskou kulturu, s jejími nezvyklými jmény a názvy, s jiným myšlením. Jako posluchač mohu potvrdit, že se to povedlo – až člověka mrazí z té jinakosti. Össenské náboženské texty jsou cizí, nezemské, přesto svou fanatičností lidským bohužel podobné. Magickou atmosféru audioknihy ještě umocňuje hudební doprovod, který rozděluje jednotlivé části kapitol i kapitoly samé. Zvuk je pokaždé jiný a přece stejný – exotický mix mystické hudby a technických zvuků. Pouze dlouhé pomlky mezi tímto dělením ruší, nezvykla jsem si na ně ani ke konci audia – když text vždy náhle skončil, měla jsem obavy, že skončila hlavně moje stará mp3. Co musím vyzdvihnout, je velice poslechově příjemné střídání devíti hlasů, které se mění vždy když kapitole dominuje ten který hrdina – vnímání dění je tak plastičtější.

Hlavním hrdinou je Lucas Hildebrandt. Lükeas Lus, jak ho nazývají Össeané, agent Rady pro výzkum vesmíru, muž s přetrénovanou pamětí, se schopnostmi získanými drilem už od dětských let. Tohoto extrémně silného charismatického člověka, ovšem plného traumat z dětství, namluvil velmi přesvědčivě Jaroslav Plesl. Další (ne)hrdinka je Lucasova kamarádka Pinkertina, která ho platonicky miluje už od dětství. Kromě příšerného jména má i příšerně submisivní povahu, až se to nedá poslouchat. Trpí věčnými rozpaky a nedostatkem sebedůvěry. Ztělesněná roztřesená bezmocnost. Estrogenem nabitý, mladinký hlas Kláry Issové se na roli neskutečně hodí.

Pravým opakem Pinky jsou ostatní dominantní ženské postavy. Nejzajímavější z nich je össeanská odpadlice s parapsychotickými schopnostmi Kamëlë (Jana Stryková). Dále následuje Lucasova kolegyně, kariéristka a amatérská okultistka Fiona (Kristýna Frejová), či Její Eminence Nejctihodnější Maëwënë, velekněžka Církve Akkütlixovy na Zemi, žena starší a zkušená, které propůjčila svůj výrazný projev Valerie Zawadská. Z mužských úloh vyniká jednoznačně Lucas, jak jsem psala výše, další role šitá na míru je Lucasův šéf Roy Stafford, v podání vyzrálého hlasu Jana Vlasáka. Ostatní nezanechali výrazný dojem, nejsem schopna je zpětně hlasově odlišit. Snad jen Aš~šád z Fomalhiwy mě zaujal, ale to nebude hlasem, spíše nečitelností a tajemností postavy.

Pětidílný cyklus Mycelium spojuje pětice posvátných hub, drog, jejichž účinek a význam koresponduje vždy s laděním dílu. Toto je audiokniha o droze první. Přijměte pozvání na šálek Gömeršaülu, terronsky zvaného Jantarové oči, který „prolamuje hradby příčetnosti“, stejně jako kniha maže hranice mezi žánry. O příčetnost se bát nemusíte, naopak, čeká vás skvělé odreagování v precizně a s péčí vystavěném světě Vilmy Kadlečkové, autorky s velkou budoucností.

 

Vilma Kadečková, Mycelium I.: Jantarové oči
Nakladatel: OneHotBooks
Interpret: Jaroslav Plesl, Klára Issová, Jana Stryková, Jan Vlasák, Valerie Zawadská, Kristýna Frejová, Jan Meduna, Dana Pešková, Jitka Škápíková
Režie: Jitka Škápíková
Popis: 2× CD MP3, délka 12h 54min
Rok vydání: 2014 
Cena: 333 Kč

Přidat komentář