PR+KOMIKS: Kůstek: Čas zabíjet draky

Článek od: Anonym - 09.06.2012

Nezávislý komiks, který převálcoval svět.

Kůstek, neboli v originále Bone, je příběh překvapivého úspěchu. Z komiksu, který vznikl doslova na koleně, se stal celosvětový hit, který obdržel neuvěřitelných deset Eisner Awards, jedenáct Harwey Awards, a kompletní vydání bylo magazínem Time zařazeno mezi sto nejlepších knih všech dob (čímž se Kůstek zařadil mezi i u nás známé a opěvované komiksové tituly jako jsou Strážci, Návrat temného rytíře či Pod dekou). Jeho autor, Jeff Smith, se stal nejen legendou, ale podařilo se mu otevřít cestu i dalším tvůrcům, kteří se rozhodli jít vlastní cestou, bez podpory velkých firem.

Kůstek byl odvážný nejen svou nezávislosti. Jeff Smith si v něm troufl rozjet velký epický fantasy příběh, který sice začíná jako lehká dobrodružka, ale postupně se rozrůstá a prohlubuje. A ještě v sobě navíc spojuje dva světy. Jeden typický fantasy, s lidskými hrdiny, draky, příšerami a tajemnými válečníky... a jeden moderně „disneyovský“ – který zastupují tři hlavní hrdinové, Kůstkové. Díky tomu vzniklo něco, co kritici označují za „mnohem legračnějšího Pána prstenů“. Mix žánrů je ostatně vidět i na perfektní černobílé kresbě, ve které se mísí vliv Mickey Mouse s Moebiem.

Čtenáři spolu s hrdiny vstupují do říše, ve kterém žijí doutníky kouřící draci, kde se v lesích skrývají krysí monstra, která vás chtějí sníst (ideálně ve formě zapékánků), kde i sbírání medu může být životu nebezpečné a kde každý z lidí má své tajemství. Tak se rozjíždí fantasy epos, ve kterém se míchá humor s emocemi, napětí s hororem, a jedno plynule přechází v druhé – všechno vystižené dynamickou kresbou, díky které Kůstek připomíná nejlepší filmy od Pixaru. A podobně jako tyto filmy, i on bez problému nadchne děti i dospělé. Stejně jako Asterix, Garfield či Hobit nebo Nekonečný příběh, nemá ani Kůstek žádná věková omezení.

U nás právě vyšla třetí kniha Čas zabíjet draky, kde už se začínají sbíhat mraky. Kůstek, spolu s babičkou Ben a Trnkou, zažívá děsivé setkání s Králopsem, vládcem krysáků. Postava v kápi svolává svou obrovskou armádu do poslední války. Někdo nelítostně pronásleduje Trnku v jejích snech. A jako by to nestačilo, Podfa Kůstek dokázal přesvědčit vesničany že je mocný likvidátor draků... a oni teď po něm chtějí, aby nějakého zabil.

Překladu se opět chopil Kůstkův dlouholetý fanda, překladatel Michael Bronec (Poslední jednorožec, Amber), jehož hravý styl ke komiksu perfektně sedne – a spolu s grafickou podobou nadchl i samotného autora, který svolil ke kompletnímu počeštění včetně jmen všech postav i názvu série.

Další články o Kůstkovy.

Přidat komentář