KOMIKS: Heart - Srdce bojovníka...

Článek od: Marek Keram Barányi - 02.01.2012

Rok 2011 bol po filmovej stránke bohatý hlavne na remaky, pokračovania a filmové adaptácie komiksov. Urodilo sa aj pár jedinečných filmov a dokonca aj jeden film o kontaktnom športe, menom Warrior, v ktorom si zahrali Tom Hardy a Joel Edgerton . Práve tento film ma prinútil bádať po komikse s podobnou témou.

LITERATURA: XB-1 12/2011

Článek od: Petr Simcik - 01.01.2012

Poslední letošní (2011) XB-1 má velice slušnou zahraniční sekci a extrémně naditou publicistiku, jediné co tak kazí celkový obraz je česká sekce a to hlavně její nejdelší povídka - Lidé z Marin-Gotte.

RECENZE: Zlatá kniha komiksů - Václav Šorel

Článek od: Petr Simcik - 30.12.2011

Nakladatelství XYZ nám, fanouškům českého předlistopadového komiksu, dělá radost. Minulý rok to byla Encyklopedie komiksu v Československu 1945 - 1989, která shrnuje kompletní ABC komiks té doby a letos vydává ve Zlaté knize komiksů to nejlepší, co v té době vycházelo. Pravda, jedná se jen o práce Václava Šorela, ale co naplat - to, že se jeho práce náhodou shodují s výběrem těch největších kultovek je prostě fakt.

RECENZE: Petra Neomillnerová, Hon na lišku (Písně čarodějky 2)

Článek od: Lament - 28.12.2011

Série o Moire se začíná profilovat jako nejrealističtější řada Petry Neomillnerové. Zatímco Tina a Lota využívají fantasy propriet více, Moire by se už pomalu mohla odehrávat ve skutečné historii. V Honu na lišku se magie vyskytuje dosti sporadicky, a jen tak mimochodem. Kdyby úplně zmizela, vůbec nic by se nestalo.

RECENZE: Michael Flynn, Eifelheim

Článek od: Štěpán Jura - 27.12.2011

Před staletími zmizela z mapy Německa vesnice a už nikdy nebyla znovu osídlena. Tento fakt zaujal historika Toma. Podle vší logiky se měla vesnice dochovat, ale zanikla… Co bylo na Eifelheimu tak zvláštního, že úplně zmizel před více než šesti stovkami let?

RECENZE: Svetlana Chmakova, Noční škola: Knihy čaromějek 1

Článek od: Petr Simcik - 25.12.2011

První, co vás při pohledu na mangu Noční škola: Knihy čaromějek 1 uhodí do očí, je formát. Bohužel, špatná zpráva pro sběratele mangy a zároveň milovníky pečlivě vyrovnaných knihoven: je tu formát, který vídáme spíš u klasických knih. Další věcí je fakt, že se komiks nečte jako správná manga odzadu, ale zcela klasicky, po euroamericku. To se dá jednoduše vysvětlit při pohledu na jméno autorky - Svetlana Chmakova.

RECENZE: Daniela Mičanová, Jakubovy housle

Článek od: Sevia - 22.12.2011

Dlouhá časová prodleva nakonec Jakubovým houslím moc sluší. Jde o samostatný příběh, pro který není znalost předchozích knih nutná. Při čtení tak sice zmizí příjemný pocit znovushledání se se starými známými a napjaté očekávání, kam je tentokrát putování zavede, na druhou stranu jsou Jakubovy housle asi nejlepším úvodem do světa moravských upírů.

RECENZE: Neil Gaiman, Blahovolné (Sandman 9)

Článek od: Lament - 21.12.2011

Když se ohlédneme zpět, kvalita tohoto eposu nikdy nezakolísala, a to ani v českém překladovém vydání. Takže je jistě na místě poděkovat Neilu Gaimanovi i Viktorovi Janišovi, potažmo celé Crwi, že tento opus magnum postmoderny přivedli na náš svět.

RECENZE: Kathy Reichs, Virus

Článek od: Renata Heitelová - 21.12.2011

Kathy Reichs je soudní antropoložka stejně jako její nejznámější hrdinka Temperance Brennanová. Románem Virus se autorka pustila do žánru pro mládež a jako hrdinku zvolila neposednou Tory, praneteř slavné Temperance. Zájem o vědu však, jak se zdá, mají v rodině. Tory většinu volného času tráví zkoumáním ostrovu Loggerhead a nebojí se vloupat ani do tamního výzkumného ústavu, což navždy změní její život.

Stránky

Přihlásit se k odběru RSS - Recenze