RECENZE: Jiří Pavlovský, Magie pro každého (Kladivo na čaroděje 1)

Článek od: Martin Stručovský - 11.10.2012

Prosím všechny o pozornost. Právě nastala historická chvíle české fantastiky – Jiří Pavlovský, kterého všichni milujeme pro jeho recenze na Stmívání, ale především za jeho povídky (zejména Eskortu) se konečně rozhoupal a napsal věc, která je delší než pět stran. Už je to tak, Jiří Pavlovský konečně napsal román. A protože není žádný troškař, není to román samostatný – nýbrž rovnou pilot nového knižního cyklu Kladivo na čaroděje.

RECENZE: Richard K. Morgan, Probuzené běsy

Článek od: Jan Žlebek - 10.10.2012

Dobří holubi se vracejí a duch návratu prostupuje celou knihu. Bývalý žoldák přichází zpět na rodnou hroudu jménem Harlanův svět a věnuje se zde jako zamlada drobné kriminalitě a masové vraždě. A jak se soukolí promyšlené zápletky roztáčí podobné řádně promazané drtičce kostí, začíná být čím dál víc jasné, že jako špatně strávené sousto se vrací i sama minulost a kostlivci ve skříních začínají být znepokojivě aktivní.

RECENZE: Guy Gavriel Kay, Pod nebesy

Článek od: Jan Křeček - 08.10.2012

Ústřední zápletka je úchvatná – neobvyklá, inteligentní, lákavá. Šen Tchaj je zajímavou postavou, a přestože většinu děje zvládá s elegancí superhrdiny, je uvěřitelný. Velmi dobrý je i obraz Kitháje, jejích vrstev a jejího uspořádání. Z tohoto nejvíce do popředí vystupují dvorské intriky spojené se zdvořilostními frázemi a úředními postupy, nad kterými by všem byrokratům zaplesalo srdce.

KOMIKS: Jean Giraud (Moebius), Arzach

Článek od: Tobiáš Smolík - 05.10.2012

Na skrovném českém komiksovém trhu se nedávno vyloupl útlý svazek od nakladatelství Crew s názvem Arzach. Kdyby knihu vzal do ruky člověk komiksu neznalý, kdo ví, co by se mu honilo hlavou. "Arzach? To je snad maďarsky nebo co? A co je zač to zvíře na obálce? Nějaká betonová pravěká slepice? A co ten trpaslík na ní?

RECENZE: Richard K. Morgan, Zlomení andělé

Článek od: Jan Žlebek - 03.10.2012

Válčení jen málokdy a málokomu přináší radost, avšak čas od času a na některých místech má smysl sevřít v ruce zbraň a vytáhnout za něco bojovat. Válka, která zuří na Sanctionu IV už nějaký ten pátek, má ovšem asi tolik logiky jako dialog v polském pornu. ... Inu, peníze a zabíjení jsou tak trochu perpetuum mobile – jedno vždy pohání druhé.

KOMIKS: Džian Baban, Jiří Grus, Vojtěch Mašek - Ve stínu šumavských hvozdů

Článek od: Tobiáš Smolík - 02.10.2012

Nemusíte být zrovna mistrem dedukce, abyste z názvu Ve stínu šumavských hvozdů pochopili, že příběh legendárního hrdiny se odehrává v tajemných Čechách. Old Shatterhand se zde připlete do složitých národnostních sporů v rakouské monarchii. Kromě vlasteneckého boje známého ze školních škamen ale v příběhu probíhá boj ještě podivuhodnější a komplikovanější. Tajemné spiknutí, za kterým stojí Božena Němcová, Alexander Bach i tajemný zlosyn...

RECENZE: Douglas Hulick, Mezi zloději

Článek od: Renata Heitelová - 01.10.2012

Když studujete středověké dějiny, zabýváte se historickým bojovým uměním včetně šermu, rádi čtete fantasy, cvičíte se psaním povídek, máte zázemí v rodině, nasloucháte radám své spisovatelské skupiny i betačtenářů a deset let pracujete na prvním románě jako Douglas Hulick, máte téměř hotový recept na výbornou žánrovou knihu, v tomto případě historickou fantasy Mezi zloději.

KOMIKS: Remains - Zombie útočia. Opäť...

Článek od: Marek Keram Barányi - 25.09.2012

Komiksový scenárista a spisovateľ Steve Niles má fakt smolu. Darí sa mu pokiaľ ide o jeho komiksy, od 30 days of Night, cez Criminal Macabre až po Batman: Gotham County Line. On má smolu pokiaľ ide o filmové adaptácie jeho komiksov. Buď sú veľmi dobré, veľmi pozerateľné, s výborným hereckým obsadením, ako 30 dní dlhá noc. Alebo sú to neskutočné sračky. Konkrétne 30 days of Night: Dark Days a minuloročné Remains.

RECENZE: Scott Westerfeld, Speciálové

Článek od: Renata Heitelová - 25.09.2012

V románech Oškliví a Krásní nás Scott Westerfeld zavedl do 300 let vzdálené budoucnosti, která vypadá téměř utopicky. Kdo by nechtěl žít ve světě bez násilí a válek, kde se zbytečně neničí příroda, kde jsou všichni zdraví a krásní? To by ovšem nesmělo následovat slůvko "ale"... a taky organizace zvaná Speciální případy.

RECENZE: John Brown, Služebník temného boha

Článek od: Štěpán Jura - 24.09.2012

Ve světě, ve kterém žije mladík Talen, mohou být dny lidského života sklízeny, kupovány a kradeny. Jedním z těch, kdo tuto schopnost ovládají jsou i požírači duší, zvrhlé bytosti sloužící Temnému bohu, které kradou duše lidem i zvířatům.

RECENZE: Ladislav Szalai, Kosmické grotesky

Článek od: Lamanai - 21.09.2012

Spisovatel šklobrtl loktem o kalamář a inkoust se vylil na vesmírné plátno. Konečkem prstu si začal čtrtat motivy do rozpínající kaňky. Velký třesk! BIG BANG! BING-BANG! Mezi nesourodými objekty na skice se začaly rodit překvapivé spojnice. Spisovateli pobaveně poškubával ústní koutek. Poťouchlý stvořitel. Mechanický robot, který se předávkoval palivem a v tranzu chrlí jeden příběh za druhým. Ukrývá do nich krátké básně, vtipy, zavírá spolu do nepravděpodobných prostor nesourodé postavy.

Stránky

Přihlásit se k odběru RSS - Recenze