RECENZE: ed. Jack Dann a Gardner Dozois, Čarodějové

Článek od: pagi - 28.10.2011

Být osloven Gardnerem Dozoisem pod záminkou, že připravuje novou antologii a chce od vás do ní příspěvek, to je sen, který se zdá mnohým autorům, ale jen některým se podaří probudit se a zjistit, že to je pravda. Gardner Dozois je redaktorem a editorem (prominou mi  znalci jazyka, že jsem se dopustil pleonasmu?)  par excellence, což je poznat třeba podle patnácti cen Hugo, dvou Nebul a ohromující šňůry pětatřiceti Locus Awards. Může si tedy autory do svých antologií vybírat, a pokud někoho osloví, může si být jist, že ten dotyčný ze sebe vymáčkne ještě o kousek více než to nejlepší, co v něm je.

LITERATURA: XB-1 10/2011

Článek od: Petr Simcik - 27.10.2011

Předně bych chtěl říci, že říjnová XB-1 má snad nejhezčí obálku i barevné sladění a je to minimálně třetí povedená obálka v řadě. Je tedy mojí velkou nadějí a příslibem toho, že už se v bočním sloupci nikdy neobjeví brčálově zelená, nebo nedej bože růžová. To jen tak na okraj. Obálka totiž určitě není tím, kvůli čemu XB-1 čteme.

RECENZE: Hergé, Tintin a Los Pícaros

Článek od: Monika Slíva - 26.10.2011

Nedisponuje žádnou nadpřirozenou super schopností a neohání se žádnými super udělátky. Nekamarádí s nadpřirozenými mocnostmi, ani s nimi nebojuje. Není to žádný hezoun, ze kterého by se krásným slečnám podlamovaly kolena. Přesto všechno daleko vyčuhuje se svojí podivnou zrzavo-blonďatou čupřinou z komiksového rybníčku a znají ho možná i ti, kteří zblízka a za denního světla nerozeznají Batmana od Catwoman.

RECENZE: Trudi Canavan, Sonea - Vyslancova mise (Trilogie Zrádkyň 1)

Článek od: Lament - 24.10.2011

Zoner Press prorazil s vavříny ověnčenou Trudi Canavan a její Trilogií o černém mágovi, která byla příjemnou směsí známých fantasy atributů a umírněnějšího a realističtějšího přístupu k žánru, i u nás. Není divu, že se toto nakladatelství opakovaně nevrací jen ke svému úspěšnému tahounovi, ale rovnou i k protagonistce prvních knih.

RECENZE: Peter S. Beagle - Poklidné a tiché místo

Článek od: Zuzana - 23.10.2011

Co mohu a mám o této knize říci? Co už o ní bylo za ta dlouhá léta napsáno? Mnohé. Padesát jedna let je na světě a pořád ji čtou lidé v různých jazycích, stále je aktuální. Název svádí ke klidu a míru, ale klid a mír poskytuje jen prostředí hřbitova, ve kterém se děj odehrává. Hřbitov je plný ulic a uliček. Každý mrtvý má svoje bydliště-úložiště, jako když byl živý a měl svůj byt nebo dům s adresou.

(NE)RECENZE: antologie Mlok 2010

Článek od: pagi - 19.10.2011

Výřad svazečků s titulem Mlok se vloni opět rozšířil. Zatímco je na pultech již nový ročník (* - poznámka na konci článku), těm, kteří ještě doma Mloka 2010 nemají, doporučuji si tuto vlastně již historickou knihu koupit...

RECENZE: Stan Sakai, Ostří trav II – Pouť do svatyně Atsuta (Usagi Yojimbo 15)

Článek od: Lament - 19.10.2011

Meč Kusanagi, neboli Ostří trav, je legendou, ukovanou bohy feudálního Japonska. Zbrocený krví procházel staletími a toužilo po něm mnoho mocných bojovníků a vládců. Ronin Usagi je pověřen úkolem navrátit tento meč do svatyně Atsuta, na místo odpočinku. Úkol je to vskutku náročný, na každém kroku číhají intriky i smrtelné nebezpečí pro toho, kdo cestuje s Ostřím trav.

RECENZE: Witch Doctor - Skalpel, prosím...

Článek od: Marek Keram Barányi - 18.10.2011

Dokáže vaša dcéra nadávať v cudzích jazykoch, otočiť hlavou o 180 stupňov, levitovať, vracať hrachovú polievku, má jazyk ako Gene Simmons a tvrdí že vaša matka fajčí v pekle vtákov? Blahoželáme, stali ste sa hrdým rodičom posadnutého dieťaťa. Ale čo ak vám s vašou vracajúcou, močiacou, krucifix milujúcou ratoletosťou nikto nedokáže pomôcť? Lekári a psychiatri sú bezradný. Krotitelia duchov sú mimo biznis už viac ako dvadsať rokov a kňaz, ktorý sa mal postarať o exorcizmus, sa radšej oddáva láskaniu ritného venčeka nejakého mladistvého chlapca. Nezúfajte, ešte je tu Witch Doctor.

RECENZE: Dračí doupě II – fantasy hra na hrdiny, kolektiv autorů

Článek od: Monika Slíva - 12.10.2011

DrDIIDračí Doupě je nejznámější a nejrozšířenější česká hra na hrdiny. První vydání základní herní příručky vyšlo už v roce 1990, tedy před více než dvaceti lety. Od té doby se původní Dračí Doupě dále rozvíjelo a upravovalo. Jeho poslední verze z roku 2001 byla označena číslem 1.6. Protože ale systém pravidel za ty roky zastaral, přinášíme vám zbrusu novou podobu této oblíbené hry. Tedy vzhůru za dobrodružstvím! Nechť vás na cestě provází všechna vaše božstva, vane vám příznivý vítr a nikdy vám nedojdou síly!

RECENZE: Christie Golden a Aaron Rosenberg, World of WarCraft: Za temným portálem

Článek od: Petr Vařák - 11.10.2011

Za Temným portálem je vůbec první knihou ze světa Warcraftu, v níž spojili své síly rovnou dva autoři – Aaron Rosenberg, tvůrce Přílivu temnoty, a Christie Golden, autorka například Vládce klanů nebo vynikajícího Zrodu hordy. Což není jediný aspekt, jímž se kniha liší od svých předchůdců. Zatímco téměř všechny předchozí romány z Warcraftu lze číst samostatně bez jakékoli znalosti ostatních knih nebo her, Za Temným portálem úzce navazuje na Příliv temnoty.

RECENZE: Michael Flynn, Eifelheim

Článek od: Michal Pavlič - 10.10.2011

Michael Flynn, americký autor science fiction, debutoval už v roku 1990, no na jeho románovú tvorbu v češtine sme si museli počkať až dodnes. Jeho tvorbu však môžete poznať zo stránok Ikarie a jej reinkarnácie XB-1, kde Flynnovi vyšlo niekoľko poviedok. A práve z poviedky pochádza román Eifelheim, ktorý v týchto dňoch vydáva nakladateľstvo Triton.

Stránky

Přihlásit se k odběru RSS - Recenze